Smakosze.pl Przepisy Ciasto bez pieczenia w 10 minut - krówkowy deser zachwyca smakiem
canva/Arx0nt

Ciasto bez pieczenia w 10 minut - krówkowy deser zachwyca smakiem

21 listopada 2021

Ciasta bez pieczenia cieszą się popularnością. Nic dziwnego skoro często jesteśmy w stanie przyrządzić je bardzo szybko, a smakują obłędnie. Ciasto, które wam proponujemy, przekładane będzie delikatną masą na bazie serka mascarpone i śmietanki, którą uzupełnimy pysznym kremem krówkowym. Nikt się nie oprze tak wspaniałemu połączeniu smaków

Nie każdemu pieczenie ciast przychodzi z łatwością . Ratunkiem dla takich osób są przepisy na desery bez pieczenia. Po cudownych smakołykach proponowanych przez Jakuba Kuronia czy siostrę Anastazję przyszedł czas na recepturę na ciasto krówkowe. Masa, którą przełożymy herbatniki, zawiera śmietankę i mascarpone. Będzie zatem delikatna i kremowa. Ciasto szybko zniknie, bo jest po prostu pyszne.

Przepis na ekspresowe ciasto krówkowe bez pieczenia

Składniki:

  • 370 g herbatników kakaowych

  • 400 g masy krówkowej

  • 250 g serka mascarpone

  • 500 ml śmietany 36%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • plastry banana (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją , stopniowo dodając najpierw cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dno blachy o wymiarach 20 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia , na którym układamy warstwę herbatników.

Smarujemy je masą krówkową w takiej ilości, by w opakowaniu pozostało około 3 łyżek. Warstwę kremu przykrywamy drugą porcją herbatników, następnie nakładamy połowę śmietany i mascarpone .

Na niej układamy banany, jeśli ich używamy. Przykrywamy je kolejną porcję ciastek. Pozostały krem śmietanowy łączymy z odłożoną wcześniej masą krówkową i rozprowadzamy na powierzchni ciasta.

Wierzch posypujemy startą czekoladą. Możemy też użyć płatków migdałów lub zmielonych orzechów laskowych czy włoskich. Wstawiamy do lodówki, by masa stężała. Smacznego.

Ciasto przekładane
Ciasta przekładane są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dogarow Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy