Ciasto czekoladowe z cukinią
pixabay.com

Ciasto czekoladowe z cukinią

Trend, aby wykorzystywać warzywa do pieczenia ciast, jest coraz popularniejszy. Ciasto marchewkowe nie robi już takiego wrażenia, jak kiedyś. Tak samo jest z ciastem ze szpinakiem. A jak sprawa się ma z cukinią? Prezentowane przepisy na mocno czekoladowe i nie bardzo słodkie ciasta z wykorzystaniem cukinii to kuchenny hit. To przecież świetny pomysł, aby przemycać w deserze cenne składniki cukinii. Dzieci na pewno się nie zorientują, że w cieście jest warzywo. Pomysł na ciasto z cukinią przywędrował prawdopodobnie z Meksyku.

Obłędnie czekoladowe ciasto z cukinią

Trzeba naprawdę lubić niesłodzone kakao, aby zajadać się tym ciastem. Duża ilość kakao daje naprawdę głęboki czekoladowy smak. Całe ciasto można jeszcze dodatkowo polać rozstąpioną gorzką czekoladą.

Składniki:

100 g masła
2 małe cukinie
150 g cukru pudru
400 g mąki
1/3 szklanki gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju lub masła
2 jajka
1/2 szklanki maślanki lub zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

Masło i jajka powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Cukinię umyj, obetnij jej końce i zetrzyj na małych oczkach na tarce. Odmierz 2 szklanki cukinii. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. W jednej misce przygotuj przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do drugiej miski utrzyj masło z cukrem pudrem. Powinna powstać jasna i puszysta masa. Następnie dodawaj olej i dalej miksuj tylko na mniejszych obrotach. Teraz dodaj jajka i miksuj jeszcze około 3 minut. Zmniejsz obroty miksera i do maślanej masy, dodawaj na zmianę maślane (jogurt naturalny lub zsiadłe mleko) i suche składniki. Na koniec dodaj cukinię. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 45 minut, do suchego patyczka.

Ciasto z cukinią i bananami z czekoladową posypką

Masz może przejrzałe banany. Doskonal się składa! Możesz je wykorzystać do czekoladowego ciasta z cukinią. Dzięki bananom dodasz mniej białego cukru do ciasta, a sam deser zyska ciekawy bananowy smak.

Składniki:

400 g mąki tortowej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka puree z mocno dojrzałych bananów
1/2 szklanki cukru pudru (możesz dać mniej jeśli banany są bardzo słodkie)
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka duże, w temperaturze pokojowej
1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach cukinii
pół tabliczki czekolady (dowolnej, taką jaką lubisz)

Przygotowanie:

Wyłóż papierem do pieczenia foremkę keksówkę 12x28 cm. Przesiej mąkę razem z kakao, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia. Zmiksuj banany na pusztę puree. Zmieszaj je z cukrami, jajkami i olejem. Do mokrych składników dodaj teraz suche. Dokładnie wszystko mieszaj, aby dobrze się one połączyły. Dodaj cukinię. Możesz ją lekko odsączyć z powstałego soku. Całość przelej do keksówki i na wierzch rozsyp poszatkowaną tabliczkę czekolady. Piecz w temperaturze 180 stopni C, przez około 60 minut.

Ciastko czekoladowe z cukinią w wersji wegańskiej

Ta wersja tego ciasta może być spożywana przez wegan ponieważ nie znajdziemy w nim produktów odzwierzęcych. Zamiast jajek w tym przepisie znajdzie się namoczone siemię lniane. A jeśli jeszcze wykonamy ciasto ze zdrowszych składników, zyskamy pyszny i idealny dla wszystkich deser.

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej
200 g cukinii
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru trzy nowego lub ksylitolu
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju

Przygotowanie

Zetrzyj cukinię na małych oczkach. Do miski wsyp suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Wymieszaj produjty suche z cukinią. W drugiej misce wymieszaj siemię lniane, wodę, olej i wanilię. Teraz mokre składniki dodawaj pomału do suchych. Mieszaj do połączenia się składników. Wyłóż papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25x25 cm. Piecz ciasto około 60 minut, aż do momentu wyjęcia z wypieku suchego patyczka.

Następny artykuł