Ciasto czekoladowe z cukinią
Obłędnie czekoladowe ciasto z cukinią
Trzeba naprawdę lubić niesłodzone kakao, aby zajadać się tym ciastem. Duża ilość kakao daje naprawdę głęboki czekoladowy smak. Całe ciasto można jeszcze dodatkowo polać rozstąpioną gorzką czekoladą.
Składniki:
100 g masła2 małe cukinie150 g cukru pudru400 g mąki1/3 szklanki gorzkiego kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki oleju lub masła2 jajka1/2 szklanki maślanki lub zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
Masło i jajka powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Cukinię umyj, obetnij jej końce i zetrzyj na małych oczkach na tarce. Odmierz 2 szklanki cukinii. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. W jednej misce przygotuj przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do drugiej miski utrzyj masło z cukrem pudrem. Powinna powstać jasna i puszysta masa. Następnie dodawaj olej i dalej miksuj tylko na mniejszych obrotach. Teraz dodaj jajka i miksuj jeszcze około 3 minut. Zmniejsz obroty miksera i do maślanej masy, dodawaj na zmianę maślane (jogurt naturalny lub zsiadłe mleko) i suche składniki. Na koniec dodaj cukinię. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 45 minut, do suchego patyczka.
Ciasto z cukinią i bananami z czekoladową posypką
Masz może przejrzałe banany. Doskonal się składa! Możesz je wykorzystać do czekoladowego ciasta z cukinią. Dzięki bananom dodasz mniej białego cukru do ciasta, a sam deser zyska ciekawy bananowy smak.
Składniki:
400 g mąki tortowej1/4 szklanki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 szklanka puree z mocno dojrzałych bananów1/2 szklanki cukru pudru (możesz dać mniej jeśli banany są bardzo słodkie)1 łyżeczka cukru waniliowego2 jajka duże, w temperaturze pokojowej1/3 szklanki oleju np. rzepakowego2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach cukiniipół tabliczki czekolady (dowolnej, taką jaką lubisz)
Przygotowanie:
Wyłóż papierem do pieczenia foremkę keksówkę 12x28 cm. Przesiej mąkę razem z kakao, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia. Zmiksuj banany na pusztę puree. Zmieszaj je z cukrami, jajkami i olejem. Do mokrych składników dodaj teraz suche. Dokładnie wszystko mieszaj, aby dobrze się one połączyły. Dodaj cukinię. Możesz ją lekko odsączyć z powstałego soku. Całość przelej do keksówki i na wierzch rozsyp poszatkowaną tabliczkę czekolady. Piecz w temperaturze 180 stopni C, przez około 60 minut.
Ciastko czekoladowe z cukinią w wersji wegańskiej
Ta wersja tego ciasta może być spożywana przez wegan ponieważ nie znajdziemy w nim produktów odzwierzęcych. Zamiast jajek w tym przepisie znajdzie się namoczone siemię lniane. A jeśli jeszcze wykonamy ciasto ze zdrowszych składników, zyskamy pyszny i idealny dla wszystkich deser.
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej200 g cukinii3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru trzy nowego lub ksylitolu2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego wrzątkiem2 łyżeczki ekstraktu waniliowego1/2 szklanki wody1/2 szklanki oleju
Przygotowanie
Zetrzyj cukinię na małych oczkach. Do miski wsyp suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Wymieszaj produjty suche z cukinią. W drugiej misce wymieszaj siemię lniane, wodę, olej i wanilię. Teraz mokre składniki dodawaj pomału do suchych. Mieszaj do połączenia się składników. Wyłóż papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25x25 cm. Piecz ciasto około 60 minut, aż do momentu wyjęcia z wypieku suchego patyczka.