Smakosze.pl Przepisy Smakowite ciasto czekoladowe z orzechami. Idealny deser na weekend
canva/AmalliaEka

Smakowite ciasto czekoladowe z orzechami. Idealny deser na weekend

11 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto czekoladowe z orzechami i migdałami to pomysł na wyśmienity deser do kawy. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Udekorowane orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Poznaj przepis na ciasto czekoladowe z orzechami.

Jeśli również uwielbiasz połączenie gorzkiej czekolady i orzechów, to to ciasto błyskawicznie skradnie Twoje serce. Ciasto wielkością i smakiem przypomina brownie- jest mocno czekoladowe i wilgotne w środku, dzięki czekoladzie rozpuszczonej z masłem w kąpieli wodnej.

Do ciasta wykorzystałam orzechy laskowe i płatki migdałowe, możesz je jeszcze urozmaicić np. o wiórki kokosowe, całe kawałki migdałów, pistacje i ulubione bakalie. Jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej czekoladowe ciasto, dodaj orzechy bezpośrednio do masy, a po upieczeniu polej je polewą czekoladową .

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto- tu poznasz przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami , rozpływa się w ustach.

Przepis na ciasto czekoladowe z orzechami

Składniki na małą, prostokątną blachę:

  • 100 g mąki pszennej

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżka kakao

  • 100 g cukru

  • łyżka cukru wanilinowego

  • pół kostki masła

  • tabliczka gorzkiej czekolady

  • 4 jajka

  • 50 g płatków migdałowych

  • 50 g orzechów laskowych

Jak zrobić ciasto czekoladowe z orzechami?

Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z płatkami migdałowymi.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. W misce utrzyj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawaj stopniowo przesiane składniki i mieszaj. Do masy wlej chłodną, rozpuszczoną z masłem czekoladę, wymieszaj.

Orzechy laskowe

Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov Ciasto przelej na blachę z papierem do pieczenia, na górę wyłóż orzechy i migdały. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika bez termoobiegu, piecz około 20 minut, do suchego patyczka, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy