Ciasto francuskie z ułożonymi owocami potnij w wąskie paski. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Ciasto francuskie idealne na deser. W połączeniu z owocami stworzysz słodką przekąskę, która trafi w gusta nawet najbardziej wymagającego domownika. Z tym sprawdzonym przepisem ten deser przygotujesz bez problemu. Zaryzykuj i zrób go nawet dzisiaj.
Ciasto francuskie, czyli składnik do wszystkiego
Ciasto francuskie jest produktem genialnym. Jest na tyle uniwersalne, że można przygotować z niego niemalże wszystko. Widoczne jest to choćby po ilości przepisów na przekąski, tarty, zapiekanki i desery, które tworzy się właśnie z ciasta francuskiego.
Nam udało znaleźć się przepis , z którego przygotujesz słodką przekąskę z wykorzystaniem właśnie ciasta francuskiego i owoców. Przygotowanie jest niezwykle łatwe, wystarczy, że dowiesz się, jak to zrobić. Wszelkie szczegóły znajdziesz w dalszej części artykułu.
Ciasto francuskie i owoce
Jak już wiesz, głównym składnikiem jest ciasto francuskie, którego nie musisz przygotowywać ręcznie, bo wystarczy, że kupisz to gotowe w rolce. Towarzyszyć mu będą sezonowe owoce i kilka niezbędnych składników. Poznasz je wszystkie wraz z dokładnymi proporcjami, kiedy zerkniesz na poniższą listę. Produktów nie ma zbyt wiele, a te potrzebne kosztują grosze. Przygotuj je i czym prędzej bierzmy się za przygotowania. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kuchnia Doro , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 100 g świeżych malin
- 100 g świeżych borówek
- 3 łyżki dżemu malinowego
- 1 jajko
- cukier puder
Przepis na deser
Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wyłóż dżem i rozsmaruj go, zostawiając po 5 centymetrów z każdej strony. Na dżemie naprzemiennie ustaw w rzędach maliny i borówki.
Prostopadle do dłuższego boku i owoców za pomocą noża natnij ciasto w paski o szerokości około 1,5 centymetra. Powstałymi paskami przykryj owoce, tworząc z ciasta wzór warkocza.
Zalep końcówki. Jajko wbij do miski i roztrzep je. Następnie za pomocą pędzelka posmaruj wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni . Umieść w nim ciasto i piecz je przez 20 minut. Gdy wystygnie, obsyp je cukrem pudrem i gotowe. Krój na kawałki i podawaj na deser.
Sprawdź także przepis na pierogi inne niż zazwyczaj oraz dowiedz się, jakie przetwory z ogórków przygotować .