Ciasto kruche z truskawkami i serem
Ciasto kruche z truskawkami i serem - składniki
Ciasto:
150 g mąki pszennej,
150 g masła (zimnego),
100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej,
1 jajko,
50 g cukru.
Masa serowa:
500 g zmielonego twarogu,
100 ml śmietanki kremówki (zimnej),
1 budyń waniliowy lub śmietankowy lub 40 g mąki ziemniaczanej,
2 jajka,
100 g cukru.
Kruszonka:
150 g mąki pszennej,
125 g masła (zimnego),
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej,
50 g cukru,
50 g wiórków kokosowych.
Owoce:
3/4 szklanki soku lub syropu lub intensywnego kompotu truskawkowego,
500 g truskawek,
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej lub ryżowej (50 g),
słoiczek (około 250 g) konfitury truskawkowej gotowej lub domowej.
undefined
Przygotowanie ciasta kruchego z truskawkami i serem
Ciasto:
Blaszkę o wymiarach 20x30 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał poza krawędź.
Do miski przesiej dwa rodzaje mąki, dodaj cukier, pokrój na małe kawałki zimne masło i ugniataj je palcami (lub mikserem), aż zostaną drobno zmiażdżone.
Dodaj jajka, a następnie wymieszaj składniki w kulę i ugniataj ciasto. Spłaszcz, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 60 minut (w międzyczasie przygotuj kruszonkę, truskawki i masę serową).
Wyłóż ciasto około 1,5 cm od dna ciasta i boku formy. Uderzaj dno ciasta widelcem i wstaw do lodówki na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut, aż się zarumieni. Wyjmij ciasto, ale nie wyłączaj piekarnika.
Kruszonka:
Do miski przesiej obydwie mąki, dodaj wiórki kokosowe, cukier oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcieraj palcami masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Jeśli jest bardzo sypka, drobna, możesz ugnieść trochę kruszonkę w dłonim, aby miejscami złączyła się w większe kawałki ciasta. Wstaw do lodówki.
Owoce:
Truskawki opłucz, osusz, oderwij szypułki i pokrój na małe kawałki. Dżem wymieszaj i włóż do garnka. Podgrzewaj razem przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce będą miękkie. Sok truskawkowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do truskawek, wymieszaj i chwilę podgrzewaj, a gdy zgęstnieje zdejmij z ognia, włóż do czystej miski i ostudź.
Masa serowa:
Ser włóż do miski, dodaj budyń (proszek) i cukier, wymieszaj łyżką lub na delikatnych obrotach mikserem. Dodaj jajka i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Śmietanę ubijaj przez kilka minut, następnie dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
Na podpieczony spód wyłóż masę serową i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez 15 - 20 minut aż masa serowa się zetnie. Wyjmij ciasto z piekarnika i zwiększ temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Ułóż truskawki na warstwie sera i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika na 35 minut.