Ciasto migdałowe z Santiago. Deser prosto ze szlaku
pixabay.com

Ciasto migdałowe z Santiago. Deser prosto ze szlaku

To ciasto to prawdziwa gratka dla fanów migdałów. Prosty przepis z tylko kilku składników, ale zachwyty przy popołudniowej kawie będą gwarantowane!

Przepis na ciasto migdałowe z Santiago nie był ponoć zmieniany od czasów średniowiecza. Przez wieki wypiekano je we wszystkich klasztorach usytuowanych wzdłuż całego El Camino de Santiago, czyli liczącego ponad 900 km szlaku wiodącego do hiszpańskiego miasta Santiago de Compostela.

Ciasto z Santiago nie zawiera mąki pszennej ani tłuszczu, jest zatem wyjątkowo lekkie i nie zawiera glutenu. Jednocześnie jest wyjątkowo pyszne.

Ciasto migdałowe z Santiago: składniki

  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g mąki migdałowej
  • płatki migdałów
  • cukier puder

Ciasto migdałowe z Santiago: przygotowanie

Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i oprószamy zwykłą mąką pszenną. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza.

Jajka ubijamy z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na gęstą i jednolitą masę.

Dodajemy mąkę migdałową i delikatnie mieszamy szpatułką. Najlepiej nie miksować okrężnymi ruchami masy, ale nakładać ją na siebie z góry. Mamy wtedy pewność, że dopiero co ubite jajka nie stracą swojej puszystości.

Wylewamy ciasto do przygotowanej tortownicy, posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 - 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na blat kuchenny do całkowitego ostygnięcia.

Na zakończenie bardzo obficie posypujemy cukrem pudrem.

Następny artykuł