Ciasto migdałowe z Santiago. Deser prosto ze szlaku
Przepis na ciasto migdałowe z Santiago nie był ponoć zmieniany od czasów średniowiecza. Przez wieki wypiekano je we wszystkich klasztorach usytuowanych wzdłuż całego El Camino de Santiago, czyli liczącego ponad 900 km szlaku wiodącego do hiszpańskiego miasta Santiago de Compostela.
Ciasto z Santiago nie zawiera mąki pszennej ani tłuszczu, jest zatem wyjątkowo lekkie i nie zawiera glutenu. Jednocześnie jest wyjątkowo pyszne.
Ciasto migdałowe z Santiago: składniki
3 duże jajka
150 g cukru
skórka starta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g mąki migdałowej
płatki migdałów
cukier puder
Ciasto migdałowe z Santiago: przygotowanie
Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i oprószamy zwykłą mąką pszenną. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza.
Jajka ubijamy z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na gęstą i jednolitą masę.
Dodajemy mąkę migdałową i delikatnie mieszamy szpatułką. Najlepiej nie miksować okrężnymi ruchami masy, ale nakładać ją na siebie z góry. Mamy wtedy pewność, że dopiero co ubite jajka nie stracą swojej puszystości.
Wylewamy ciasto do przygotowanej tortownicy, posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 - 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na blat kuchenny do całkowitego ostygnięcia.
Na zakończenie bardzo obficie posypujemy cukrem pudrem.