Ciasto na pizzę
Canva.com

Ciasto na pizzę - najlepszy i najprostszy przepis

Pizzę uwielbiają wszyscy. Włoski przysmak, jeszcze niedawno, był domeną restauracji, ale teraz coraz częściej spotykamy go w domowej wersji, jako sycący obiad lub wieczorna przekąska, umilająca rodzinne oglądanie.

Pizza, znana jest już od starożytności, kiedy to, cieszyła podniebienia naszych europejskich przodków. Z czasem jej popularność wzrastała i pizza stała się znanym i kochanym daniem na całym świecie. Szczególnie podbiła serca amerykanów, którzy przekształcili trochę jej pierwotną wersję, idąc w stronę grubego ciasta i sycących, tłustych dodatków. Amerykańska interpretacja pizzy również podbiła serca ludzi na całym świecie, dzięki temu, możemy dziś wybierać z najróżniejszych rodzajów i kombinacji pszennego placka z dodatkami.

Najważniejsze jest ciasto

Wszyscy specjaliści od pizzy, zgodnie stwierdzą, że najważniejsze jest ciasto. To ono jest odpowiedzialne za ostateczny smak. Eksperci z włoskich restauracji zazwyczaj skłaniają się w stronę tradycyjnego, włoskiego ciasta na pizzę neapolitańską, czyli bardzo cienkiego placka z nieregularnymi brzegami, które wyrasta i odpoczywa bardzo długo, po to, aby tylko na chwilę wylądować w piecu, w najwyższej temperaturze. Osiągniecie takiego efektu w domu jest niezwykle trudne, gdyż potrzebowalibyśmy do tego odpowiedniego, kamiennego pieca, który rozgrzewa się do czerwoności.

My wiemy, że najlepsze jest zawsze to, co domowe, dlatego zakochaliśmy się w domowym cieście na pizzę, które odpowiednio wykonane, może śmiało stanąć w szranki z smakiem z najlepszych, włoskich restauracji. Jest pysznym odpowiednikiem włoskiego oryginału i sprawi, że na moment poczujemy wakacyjny, śródziemnomorski klimat.

Sekretem dobrego ciasta na pizzę jest dobre wyrobienie i wymieszanie składników, oraz czas jaki ciasto spędzi wyrastając i odpoczywając. Im dłużej pozwolimy wyrosnąć ciastu, tym smaczniejszy będzie finalny efekt. Lecz, zanim będziemy na etapie odstawienia ciasta, aby odpoczęło, to najpierw musimy stawić czoła zgromadzeniu i wymieszaniu wszystkich składników.

Oto czego potrzebujemy, aby zrobić idealne ciasto na pizzę:

1,5 szklanki mąki pszennej,
pół łyżeczki drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
pół szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli
szczypta cukru

Podane składniki wystarczą na pizzę dla jednej osoby.

Można również dodać do ciasta ulubionych przypraw takich jak czosnek, oregano lub bazylia. Jest to dodatek, który nada potrawie indywidualnego charakteru i podkreśli unikatowy charakter pszennego placka.

W szklance z ciepłą wodą najpierw rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na około 15 minut. Mąkę należy przesiać do miski i dodać do niej soli oraz cukru. Następnie powoli dodajemy drożdżowego roztworu oraz wlewamy oliwę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką lub drewnianą szpatułką. Tak przygotowane ciasto zaczynamy wyrabiać ręcznie. Dobrze wyrobione ciasto, to połowa sukcesu. Ostatecznie, masa powinna być puszysta, delikatnie klejąca i jednolita – tak przygotowane ciasto odkładamy w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce na minimum 20-30 minut. Im dłużej ciasto odpocznie, tym lepiej wszystkie składniki się połączą i razem zapracują na ostateczny efekt.

Czas na dodatki

Ten etap przygotowania pizzy to ukochana część wszystkich domowników. Przyszłą pora na dodatki! Po uformowaniu okrągłych lub prostokątnych placków o grubości około 1 cm – jeśli ktoś jest zwolennikiem grubego ciasta, to bez problemu można rozłożyć placek na grubość 2, 3 lub nawet 4 cm – spody należy posmarować wcześniej przygotowaną, domowa pastą pomidorową lub kupionym koncentratem.

Teraz każdy z domowników lub gości może puścić wodze fantazji i udekorować swój kawałek według własnego gustu. Dobry ser, najlepiej mozzarella, to idealna baza, która podbije smak dodatków. Szynka, kurczak, salami? A może wegetariańska wersja z papryką, cukinią i brokułem?
Razem możecie łączyć smaki, kolory i tekstury tak, aby Wasza pizza była unikatową i pyszną potrawą.

Gdy każdy już udekorował pizzę według własnego uznania, to najwyższa pora umieścić ciasto w piecu na około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. Danie jest gotowe, gdy ciasto ładnie się zarumieni, brzegi zrobią się brązowe, a spód będzie chrupiący. Bon appetit!

Następny artykuł