Ciasto "Puszek" według Siostry Anastazji - lekki jak piórko dodatek do kawy
Ciasto "Puszek" według przepisu Siostry Anastazji nie ma sobie równych - smak tego deseru oraz jego delikatność są bowiem wyjątkowe. Choć przygotowanie zajmuje trochę czasu, zdecydowanie warto. Finalny efekt doskonale pasuje do kawy i zachwyca wszystkich smakoszy.
Ciasto "Puszek" zawdzięcza swoją nazwę dzięki bardzo delikatnej strukturze i konsystencji, która przypomina chmurę. Ciężko znaleźć drugie tak lekkie, jak piórko i smaczne ciasto.
Biorąc pod uwagę ilość składników i pracy, jaką trzeba włożyć w przygotowanie wypieku, nie każdy znajdzie na niego czas. Jeśli jednak zdoła się zagospodarować kilka wolnych godzin, warto poświęcić je na upieczenie tego ideału.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto "Puszek" od Siostry Anastazji
Składniki:
Biszkopt:
-
4 jajka
-
pół szklanki cukru
-
pół szklanki mąki tortowej
-
pół szklanki mąki ziemniaczanej
-
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa migdałowa:
-
15 dag płatków migdałowych
-
75 g cukru
-
75 g masła
-
2 łyżki mleka
-
1 łyżka płynnego miodu prawdziwego
Krem:
-
400 ml zimnego mleka
-
2 śmietany 30%
-
2 łyżki żelatyny spożywczej
-
6 łyżek gorącej wody
-
4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Wlej żółtka i połącz je z pianą. Na koniec wsyp obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaną masę przelej do formy i upiecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut . Na schłodzony biszkopt wyłóż kajmak.
Miód, cukier, mleko oraz masło włóż do garnka i zagotuj. Dodaj do nich płatki migdałowe i gotuj przez kilka chwil. Następnie rozprowadź masę na kajmaku. Śmietanę 30% ubij z mlekiem na sztywno. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i wlej ją do śmietany. Podziel masę na dwie części - do jednej dodaj 4 łyżki kakao.
Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczny sernik. W tym tekście z kolei zdradzamy metodę na domową chałkę.
Jasny krem wyłóż na masę migdałową, a na nią wylej resztę ciemnego kremu. Schłodź ciasto w lodówce przez całą noc. Przed podaniem oblej je większą ilością kajmaku i posyp migdałami. Smacznego.
Źródło: Screen filmu z kanału Kulinarne przygody na YouTube
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker.pl