Ciasto Trzech Króli, czyli wypiek z niespodzianką. Przygotowuje się je tylko na 6 stycznia
Ciasto Trzech Króli jest popularnym, szczególnie we Francji, plackiem, pieczonym specjalnie na święto Trzech Króli. To prawdziwy rarytas, który doczekał się swoich odpowiedników zarówno w Hiszpanii, jak i Portugalii. Robi się go wręcz ekspresowo, szczególnie przy użyciu gotowych płatów ciasta francuskiego.
Przepis na ciasto Trzech Króli ma ponad 600 lat
Historia ciasta Trzech Króli sięga już XIV wieku, kiedy to do tego specyficznego placka chowano ziarno bobu. Kto znalazł je w swoim kawałku ciasta, na jeden dzień ogłaszany był królem lub królową i przez cały dzień mógł nosić przygotowaną specjalnie na tę okazję koronę.
Co ciekawe, zwyczaj ten praktykowano również na francuskim dworze królewskim. Dama, której przypadł kawałek ciasta z niespodzianką, nie tylko obwoływana została królową tego dnia, ale również mogła prosić króla o spełnienie jednego życzenia.
Współcześnie gospodynie francuskie, zgodnie z tradycją, dodają do placka niespodziankę w postaci ziarna bobu, choć dziś znacznie bardziej popularne stały się ceramiczne figurki Jezusa, a nawet postaci z kreskówek. Równie często, ze względy na migdałową masę, wkłada się do ciasta cały migdał. Luksusowe cukiernie we Francji jak choćby Ladurée prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych figurek specjalnie na tę okazję. Są one szczególnie pożądane przez kolekcjonerów.
W ten szczególny dzień, wolny od pracy, można zaserwować rodzinie lub znajomym to niezwykle smakowite ciasto z niespodzianką. Choć dzisiaj nie możemy oczekiwać podobnych gratyfikacji, jakich doświadczali niegdyś francuscy dworzanie, warto zabawić się z domownikami w podobną grę i przez jeden dzień spełniać choćby drobne życzenia szczęśliwego znalazcy migdału, bobu czy też figurki Jezusa.
Jakich składników potrzeba do przygotowania tego niezwykłego ciasta? Podajemy listę:
* 2 płaty ciasta francuskiego* 250 g mielonych migdałów,* 100 g cukru pudru,* 150 g masła,* 2 jajka,* 2 żółtka,* 2 łyżeczki rumu.
Sposób przygotowania
Zacznij od zmiksowania ze sobą mielonych migdałów, roztopionego masła, jednego jajka, cukru i rumu. Miksuj je aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Następnie z płatów ciasta francuskiego wytnij 2 koła o średnicy ok. 30 cm. Okrągłą blachę wyłóż papierem do pieczenia i na spód połóż jedną część ciasta, które następnie "przykryj" masą migdałową. Rozsmaruj ją dokładnie, pozostawiając jednak wolne brzegi na długość ok. 1-2 cm. Na tym etapie możesz również dorzucić migdał lub mini figurkę na szczęście.
Brzegi ciasta nawilż żółtkiem, które uprzednio roztrzep z wodą. Po wykonaniu tej czynności, na masę nałóż drugą część ciasta i zlep brzegi. Możesz dodatkowo zrobić delikatne nakłucia widelcem. Na środku wydrąż dziurkę, a następnie nożem wytnij wzorek tak, by nie przeciąć ciasta. Całość posmaruj resztą żółtka.
Ciasto piecz przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto musi nieco ostygnąć po jego wyciągnięciu, by nadzienie zbytnio nie wypływało. Bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polki.pl, kukbuk