Smakosze.pl Przepisy Ciasto z rabarbarem robię tylko z przepisu siostry Anastazji. Smakuje lepiej niż z cukierni
Fot. Canva; Facebook / Siostra Anastazja

Ciasto z rabarbarem robię tylko z przepisu siostry Anastazji. Smakuje lepiej niż z cukierni

26 kwietnia 2024

Zaczyna się sezon na rabarbar, dlatego skorzystaj z przepisu siostry Anastazji. Dzięki niemu upieczesz znakomite ciasto z rabarbarem. Wypiek smakuje lepiej od tych z cukierni. Wszystko dzięki pewnemu składnikowi, na który stawia popularna zakonnica.

Ciasto z rabarbarem upiecz wiosną

Trwa sezon na rabarbar, więc warto sięgnąć po to warzywo, które w kuchni traktujemy jak owoc. Przepis siostry Anastazji na apetyczne ciasto z rabarbarem przyda się każdej gospodyni. Sekret smaku tego ciasta zależy od dodatku, którego nie szczędzi popularna zakonnica. Siostra Anastazja do ciasta z rabarbarem dodaje maślankę.

Ciasto wychodzi delikatne i smakuje lepiej niż z cukierni. Z jego przygotowaniem szybko sobie poradzisz. Poznaj przepis na ciasto, które jest symbolem wiosny. Rabarbar doda mu kwaskowatego smaku, a maślanka delikatności. Poniżej znajdziesz recepturę na ciasto z rabarbarem od siostry Anastazji.

rabarbar
Fot. Canva/Andre Mueller
Biedronka właśnie potwierdziła. Tylko dziś od 20:00 do 23:30 produkty tańsze nawet o 40%

Jak upiec ciasto z rabarbarem od siostry Anastazji?

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 3 jajka
  • ¼ kg rabarbaru
  • ¼ kg cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 370 ml maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta z rabarbarem zacznij od ubicia jajek z cukrem. Do puszystej piany wlej maślankę. Powinna mieć ona temperaturę pokojową. Składniki zmiksuj, wlej olej i stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut . Po upływie tego czasu ciasto możesz zostawić do ostygnięcia lub od razu podawać.

Ciasto z rabarbarem, czyli pyszny deser

Ciasto z rabarbarem ma delikatnie słodki smak, ale też nie brakuje mu kwaskowatości. To wypiek dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi deserami . Ciasto po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem. Dzięki przepisowi siostry Anastazji ciasto wychodzi delikatne i puszyste.

Z rabarbaru najlepiej korzystać w kuchni do połowy czerwca. Wówczas jest najsmaczniejszy i najbardziej delikatny. Takie ciasto z rabarbarem będzie jak znalazł na majówkę. Niejeden łasuch będzie chciał go spróbować. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z młodej kapusty z wybornym sosem. Podawaliśmy przepis na kotlety z selera najlepsze na piątkowy obiad.

ciasto z rabarbarem
Fot. Canva/dusiowa
Weź szparagi, owiń szynką i zawiń w ciasto francuskie. Takie roladki mogłabym jeść non stop
Strzelczyk pokazał najlepszy patent na młodą kapustę. Dziś podam to na obiad
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy