Ciasto z rabarbarem robię tylko z przepisu siostry Anastazji. Smakuje lepiej niż z cukierni
Zaczyna się sezon na rabarbar, dlatego skorzystaj z przepisu siostry Anastazji. Dzięki niemu upieczesz znakomite ciasto z rabarbarem. Wypiek smakuje lepiej od tych z cukierni. Wszystko dzięki pewnemu składnikowi, na który stawia popularna zakonnica.
Ciasto z rabarbarem upiecz wiosną
Trwa sezon na rabarbar, więc warto sięgnąć po to warzywo, które w kuchni traktujemy jak owoc. Przepis siostry Anastazji na apetyczne ciasto z rabarbarem przyda się każdej gospodyni. Sekret smaku tego ciasta zależy od dodatku, którego nie szczędzi popularna zakonnica. Siostra Anastazja do ciasta z rabarbarem dodaje maślankę.
Ciasto wychodzi delikatne i smakuje lepiej niż z cukierni. Z jego przygotowaniem szybko sobie poradzisz. Poznaj przepis na ciasto, które jest symbolem wiosny. Rabarbar doda mu kwaskowatego smaku, a maślanka delikatności. Poniżej znajdziesz recepturę na ciasto z rabarbarem od siostry Anastazji.
Jak upiec ciasto z rabarbarem od siostry Anastazji?
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej
- 3 jajka
- ¼ kg rabarbaru
- ¼ kg cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 370 ml maślanki
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta z rabarbarem zacznij od ubicia jajek z cukrem. Do puszystej piany wlej maślankę. Powinna mieć ona temperaturę pokojową. Składniki zmiksuj, wlej olej i stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut . Po upływie tego czasu ciasto możesz zostawić do ostygnięcia lub od razu podawać.
Ciasto z rabarbarem, czyli pyszny deser
Ciasto z rabarbarem ma delikatnie słodki smak, ale też nie brakuje mu kwaskowatości. To wypiek dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi deserami . Ciasto po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem. Dzięki przepisowi siostry Anastazji ciasto wychodzi delikatne i puszyste.
Z rabarbaru najlepiej korzystać w kuchni do połowy czerwca. Wówczas jest najsmaczniejszy i najbardziej delikatny. Takie ciasto z rabarbarem będzie jak znalazł na majówkę. Niejeden łasuch będzie chciał go spróbować. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z młodej kapusty z wybornym sosem. Podawaliśmy przepis na kotlety z selera najlepsze na piątkowy obiad.