Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ciemna czy jasna? Która część kurczaka jest najzdrowsza? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.04.2023 13:06

Ciemna czy jasna? Która część kurczaka jest najzdrowsza? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

kurczak pieczony w całości
Canva / 4kodiak

Wszyscy, niezależnie od wieku, uwielbiają pieczonego kurczaka. Przy podziale tuszki pada standardowe pytanie - pierś czy udko? W zależności od wybranej części mięso ma inną barwę oraz zawiera nieco inne proporcje składników odżywczych. Każdy wybór niesie za sobą określone korzyści zdrowotne.

Kurczak nader często gości w naszym menu

Kurczak jest najczęściej wybieranym przez nas mięsem, jeśli chodzi o drób. Średnio zjadamy go niemal 30 kg rocznie na osobę. Czy zwracacie uwagę na to, która konkretnie część kury ląduje zazwyczaj na waszym talerzu? Niewiele osób wie, że nie pozostaje to bez znaczenia dla naszego organizmu.

Zapomnij o gotowanej kaszy i ziemniakach. Gulasz podaj tak, jak Okrasa

Którą część kurczaka najlepiej zajadać?

Poszczególne części kurczęcej tuszki różnią się między sobą. Na pierwszy rzut oka stwierdzić można, że niektóre partie są niemal białe, inne zaś wyraźnie ciemniejsze. Poza kolorem porcje kurczaka różnią się także prozdrowotnymi właściwościami

Ciemne mięso kurczaka znajdziemy w jego  nogach, udach i podudziach. Za tę barwę odpowiada mioglobina, czyli białko odpowiedzialne za przechowywanie tlenu w mięśniach. Z uwagi na to, że kury są nielotami, główną pracę w ich ciele wykonują właśnie nogi.

Im więcej mioglobiny w mięśniach, tym kolor mięsa staje się ciemniejszy. Co za tym idzie, znajduje się w nim więcej wartości odżywczych. Z drugiej strony dolne partie ciała kurczaka charakteryzują się większą zawartością kalorii i tłuszczu.

Jasne mięso z kurczaka, czyli np. filety mają niemal biały kolor. Wynika to z tego, że nie zawierają w sobie mioglobiny. Decydując się na filet, dostarczamy do swojego organizmy niewielką jedynie ilość kalorii i śladową dawkę cholesterolu. Które mięso więc jest dla nas bardziej korzystne?

Wartości odżywcze w mięsie z kurczaka

Mięso z kurczaka jest dla naszego organizmu bogatym źródłem białka. Zawiera w sobie także witaminy z grupy B, witaminę A, C i D. Pierś z kurczaka jest również bogata w minerały: potas, fosfor, sód, magnez czy wapń. W ciemniejszych częściach znajdziemy za to solidną dawkę cennego żelaza.

Ciemne części z kurczaka są bardziej kaloryczne, niż te jasne. W 100 g udka znajdziemy aż 150 kcal. W podudziu nieco mniej, bo 140 kcal. Filet jest najbardziej dietetyczny i dostarcza zaledwie 90 kcal w 100 g.

Po którą część kurczaka powinnyśmy sięgać najczęściej? Osoby zdrowe i nie będące na diecie redukcyjnej śmiało mogą zajadać się wszystkimi drobiowymi specjałami. Wyważenie między udkami a filetem zapewni doskonały balans składników odżywczych dostarczanych w pożywieniu.

Ci z nas, którzy stosują dietę, lepiej skorzystają na wybraniu filetów. Ich lekkostrawne i chude mięso idealnie sprawdzi się, gdy musimy dbać o nasz układ pokarmowy lub zwyczajnie chcemy zrzucić kilka kilogramów. Filet z piersi warto upiec ze skórą, aby zapobiec zbytniemu wysuszeniu mięsa. Po wyjęciu z piekarnika skórę można usunąć, gdyś to właśnie ona zawiera największe ilości tłuszczu. Niestarannie upieczone mięso z kurczaka może być powodem poważnych problemów. Filet z pomysłowym nadzieniem smakuje tak, że palce lizać.

porcja pieczonego kurczaka.png
Canva / yanzappa