Ciocia Wanda robi najlepsze mielone w rodzinie. Sekret ich smaku tkwi w 1 dodatkowej czynności
Kotlety mielone są jednym z bardziej lubianych dań obiadowych w moim domu. Jednak to ciocia Wanda jest mistrzynią w ich przygotowywaniu. Jedna czynność sprawia, że kotlety mielone są wyjątkowo soczyste i smaczne. Poznajcie patent cioci Wandy na mielone.
Kotlety mielone, czyli smacznie i szybko
Kotlety mielone to bardzo popularne danie obiadowe w Polsce. Lubimy ich smak i łatwość, z jaką je robimy na obiad . Mielone możemy smażyć, ale też piec w piekarniku. U mnie w domu często ta smaczna potrawa gości na stole.
Przepis na kotlety mielone dostałam od cioci Wandy. Jej mielone nie mają sobie równych i są obłędnie smaczne . Wszystko dzięki jednej czynności, którą ciocia stosuje. Polecam doskonały patent na kotlety mielone. Są soczyste, mięciutkie i aromatyczne.
Pyszne mielone, czyli trzy rodzaje mięs
Ciocia Wanda kotlety mielone robi z trzech rodzajów mięs. Łączy mięso wieprzowe, wołowe i z indyka. Dzięki temu mielone mają idealną konsystencję i pyszny smak. Ciocia dodaje do mięsa też jajko i bułkę.
Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów mielonych jest smalec, tłuszcz gęsi i masło. To sprawia, że mielone mają wyjątkowy aromat. Tego nie zapewni im użycie oleju roślinnego. Kotlety mielone najpierw smażymy na dużym ogniu, ale potem go zmniejszamy. Smażymy, by były zarumienione z każdej strony.
Ta jedna czynność, czyli idealne mielone
Ciocia Wanda nigdy po usmażeniu nie wykłada kotletów mielonych od razu na talerz. Zanim to zrobi, dusi je w rondelku. Dodaje 2 łyżki masła i wodę. Ciocia dusi mielone pod przykryciem około 15 minut.
Ta czynność sprawia, że kotlety są mięciutkie, soczyste i wyjątkowo smaczne. Znika też ryzyko, ze wewnątrz kotleta pozostaną partie częściowo surowego mięsa . Kotlety mielone duszone w rondelku to prawdziwe pyszny obiad. Warto wypróbować ten paten na smaczne mielone. Pisaliśmy o przysmaku z czasów PRL. Podawaliśmy też przepis Ewy Wachowicz na kotlety mielone.
Źródło: mojegotowanie.pl