Smakosze.pl

Canva/donartruss, Facebook/Ewa Wachowicz

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wachowicz stawia na niemal zapomniane połaczenie

12 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kotlety mielone to sposób na smaczny i szybki obiad. Zwykle robimy je z mięsa wieprzowego. Jednak Ewa Wachowicz wybiera zupełnie inne mięso. Stawia na połączenie wieprzowiny i mięsa, o którym trochę zapominamy w naszych kuchniach. Polecamy przepis znanej restauratorki na soczyste kotlety mielone. 

Kotlety mielone, czyli co na obiad?

Każdy z nas ma swój sposób na przyrządzenie kotletów mielonych. Ważna jest jakość mięsa, z którego robimy to lubiane danie obiadowe. Zwykle sięgamy po wieprzowinę z łopatki. Wówczas kotlety mielone są soczyste, ale też dość tłuste. 

Można też mielone zrobić z mięsa z szynki wieprzowej. Dzięki temu kotlety mielone będą chudsze i mniej kaloryczne. Jednak Ewa Wachowicz stawia na połączenie dwóch rodzajów mięsa. Do wieprzowiny dodaje mięso, które nieczęsto gości w naszych kuchniach, a szkoda, bo jest pyszne.

mięso
Canva/Liriya
Pyszna szarlotka

Zrobienie tej szarlotki zajmuje mi pół godziny. Zdążę ją upiec nawet po pracy, wychodzi za każdym razem

CZYTAJ DALEJ

Zapomniane połączenie, czyli mielone od Wachowicz

Ewa Wachowicz do robienia kotletów mielonych korzysta z dwóch rodzajów mięsa. Wieprzowinę łączy z mięsem z kaczki. To mięso uważane jest za jedno z najbardziej szlachetnych z drobiu. Słynie z tego, że jest wyjątkowo kruche i soczyste.

Mięso z kaczki jest lżejsze i mniej tłuste niż mięso czerwone. Oprócz tego słynie z wyrazistego smaku. Kotlety mielone z połączenia wieprzowiny i mięsa z kaczki są wyjątkowo soczyste i zachwycają smakiem. Jak to danie przygotowuje Ewa Wachowicz?

Jak zrobić kotlety mielone od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 400 g kaczej piersi
  • 400 g wieprzowiny
  • bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 jajko
  • mięta 
  • sól
  • pieprz

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Dodajemy czosnek, chwilę smażymy razem i odstawiamy. Mięso mielimy i dodajemy odciśniętą bułkę. Wbijamy jajko, dodajemy cebulę z czosnkiem.

Dorzucamy posiekaną miętę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i pieczemy ja na grillu lub patelni grillowej. Podajemy je z ogórka i pomidorków koktajlowych. Pisaliśmy o karminadlach, czyli mielonych ze Śląska. Polecaliśmy też przepis na mielone z pyszną niespodzianką w środku. 

kotlety mielone
Canva/larik_Malasha

Źródło: ewawachowicz.pl

Zupa ogórkowa z klopsikami

Tę zupę gotuję w tygodniu, gdy mam mało czasu. Jest bardzo syta dzięki 1 dodatkowi, nawet mąż się najada

CZYTAJ DALEJ
Siekanie cebuli może być proste

Całe życie źle siekałam cebulę. Znajomy kucharz pokazał mi lepszy patent, łzawiące oczy to przeszłość

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >