Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wachowicz stawia na niemal zapomniane połaczenie
Kotlety mielone to sposób na smaczny i szybki obiad. Zwykle robimy je z mięsa wieprzowego. Jednak Ewa Wachowicz wybiera zupełnie inne mięso. Stawia na połączenie wieprzowiny i mięsa, o którym trochę zapominamy w naszych kuchniach. Polecamy przepis znanej restauratorki na soczyste kotlety mielone.
Kotlety mielone, czyli co na obiad?
Każdy z nas ma swój sposób na przyrządzenie kotletów mielonych. Ważna jest jakość mięsa, z którego robimy to lubiane danie obiadowe. Zwykle sięgamy po wieprzowinę z łopatki. Wówczas kotlety mielone są soczyste, ale też dość tłuste.
Można też mielone zrobić z mięsa z szynki wieprzowej. Dzięki temu kotlety mielone będą chudsze i mniej kaloryczne. Jednak Ewa Wachowicz stawia na połączenie dwóch rodzajów mięsa. Do wieprzowiny dodaje mięso, które nieczęsto gości w naszych kuchniach, a szkoda, bo jest pyszne.
Zrobienie tej szarlotki zajmuje mi pół godziny. Zdążę ją upiec nawet po pracy, wychodzi za każdym razemZapomniane połączenie, czyli mielone od Wachowicz
Ewa Wachowicz do robienia kotletów mielonych korzysta z dwóch rodzajów mięsa. Wieprzowinę łączy z mięsem z kaczki. To mięso uważane jest za jedno z najbardziej szlachetnych z drobiu. Słynie z tego, że jest wyjątkowo kruche i soczyste.
Mięso z kaczki jest lżejsze i mniej tłuste niż mięso czerwone. Oprócz tego słynie z wyrazistego smaku. Kotlety mielone z połączenia wieprzowiny i mięsa z kaczki są wyjątkowo soczyste i zachwycają smakiem. Jak to danie przygotowuje Ewa Wachowicz?
Jak zrobić kotlety mielone od Ewy Wachowicz?
Składniki:
- 400 g kaczej piersi
- 400 g wieprzowiny
- bułka namoczona w mleku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- masło klarowane do smażenia
- 1 jajko
- mięta
- sól
- pieprz
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Dodajemy czosnek, chwilę smażymy razem i odstawiamy. Mięso mielimy i dodajemy odciśniętą bułkę. Wbijamy jajko, dodajemy cebulę z czosnkiem.
Dorzucamy posiekaną miętę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i pieczemy ja na grillu lub patelni grillowej. Podajemy je z ogórka i pomidorków koktajlowych. Pisaliśmy o karminadlach, czyli mielonych ze Śląska. Polecaliśmy też przepis na mielone z pyszną niespodzianką w środku.
Źródło: ewawachowicz.pl