Co oznacza pękający lukier na pączkach? Nigdy go nie bagatelizuj
Jeśli myślisz, że popękany lukier na pączkach jest jedynie defektem estetycznym, możesz mocno się zdziwić. Taka polewa skrywa w sobie informacje na temat jakości samych pączków. Dowiedz się, co oznacza i dlaczego lepiej jej unikać.
Lukier to najbardziej popularna forma zdobienia słodkich pączków. Przy wyborze tych wyrobów cukierniczych zwróć baczną uwagę na jego wygląd. Niedoskonały, popękany lukier świadczyć może o niskiej jakości wyrobu, podejrzanych składnikach dodanych podczas jego przyrządzenia lub o nieodpowiednim przechowywaniu i transportowaniu pączków.
Co można powiedzieć o pączkach na podstawie wyglądu lukru?
Popękany lukier na pączkach może mieć kilka przyczyn. Żadnej z nich nie powinniśmy bagatelizować, jeśli zależy nam na wyrobie najwyższej jakości. Przyjrzyjmy się zatem powodom, dla których lukier na pączkach może być popękany.
Wiadomo, że dobry wyrób wymaga poświęcenia mu odpowiedniej ilości czasu. Popękany lukier na pączkach może świadczyć o tym, ze były wykonywane w pośpiechu. Polewanie pączków przed ich wystygnięciem może skutkować takim właśnie wyglądem.
Popękany lukier powstaje również przez jego nieodpowiednie przygotowanie. Nadmierne napowietrzenie polewy do pączków lub dodanie do niej substancji przeciwzbrylającej może powodować pękanie. Takie praktyki nie świadczą dobrze o cukierniku smażącym te słodkie przysmaki.
Popękane z wierzchu pączki mogły też być zwyczajnie źle transportowane. Uszkodzony lukier powstaje między innymi przez zbytnie ściśnięcie pączków. Chyba wszyscy zgodzimy się z tym, że zgniecione jedzenie nie należy do szczególnie apetycznych.
Jak odróżnić pączki wysokiej jakości od tych podejrzanych?
Pierwszą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę przy kupnie pączków jest ich cena. Dobry świeży pączek z pewnością nie będzie kosztował kilkudziesięciu groszy. Zdecydowanie lepiej kupić mniej tych przysmaków, ale za to dobrej jakości.
Prawidłowo usmażonego pączka poznamy po jego kształcie. Nie może mieć zbyt idealnej okrągłej formy. Dobrze wyrobione ciasto na pączki nieznacznie spłaszcza się podczas smażenia.
Ostatnią ważną kwestią w dziedzinie pączków jest charakterystyczna, złota obwódka. Ten znak szczególny świadczy o tym, że ciasto na pączki było prawidłowo wyrobione. Smażenie idealnego ciasta odbywa się tak jak powinno, na powierzchni tłuszczu, co skutkuje takim właśnie złocistym pierścieniem. Mini pączki możesz ekspresowo wykonać we własnej kuchni. Specjał ten ma także swoje wytrawne oblicze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Starmach pokazała, jak robi chrupiącego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki
Znakomity sposób na aksamitną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki
Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa