Co roku na Wielkanoc przyrządzam te pierogi. Podziękujesz mi za ten przepis, jak tylko spróbujesz farszu
Zwyczajowo świąteczne pierogi jemy na wigilię Bożego Narodzenia. Jak uczynić z nich bardziej wielkanocne danie? Nafaszerować składnikiem bardziej charakterystycznym dla tych świąt. Czytaj dalej, a wszystko stanie się jasne.
Pierogi z nietypowym mięsem
Nawet tradycyjne polskie pierogi – nie mówiąc już o bogactwie podobnych dań z całego świata – dają ogromną paletę możliwości, jeśli chodzi o farsz. Z palety tej wykorzystujemy na co dzień zaledwie kilka podstawowych możliwości. Mamy więc pierogi ruskie, z kapustą czy z mięsem.
Ale mięso mięsu nierówne – czasem wykorzystujemy wygotowany wkład z rosołu, kiedy indziej – świeże kawałki kupione specjalnie na ten cel. A jak często zdarza się, byśmy do gotowania pierogów użyli kiełbasy ? W tym sęk – bardzo rzadko. A szkoda.
Pierogi z kiełbasą
Kiełbasa w pierogach brzmi bardzo egzotycznie, ale przecież to nic innego jak mielone mięso. Biała kiełbasa to produkt jedyny w swoim rodzaju i jednoznacznie kojarzy się ze świętami Wielkanocy. Nie ma więc chyba bardziej wielkanocnych pierogów niż te z białą kiełbasą (choć warto pamiętać, że Włosi przyrządzają wersję z jajkiem).
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 6 pęt surowej białej kiełbasy
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2-3 łyżki majeranku
- Sól, pieprz
Wielkanocne pierogi
Cebulę siekamy drobno i smażymy na małym ogniu z odrobiną tłuszczu, aż się zeszkli. Kiełbasy „obieramy” z osłonek, wykładamy do miski i rozdrabniamy . Dodajemy cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i wyrabiamy na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta, można dodać odrobiny wody lub bulionu.
Przygotowujemy ciasto na pierogi według ulubionego przepisu. Podstawowym jest połączenie mąki, jajka i gorącej wody . Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i suche w dotyku. Wałkujemy je cienko i szklanką wykrawamy krążki.
Pierogi faszerujemy łyżeczką farszu kiełbasianego i zaklejamy. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju . Kiedy wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową.
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z grzankami i roladkę z kurczaka .