Smakosze.pl Porady Co się stanie, gdy zjemy ogórki kiszone z białym nalotem? Zdziwienie gwarantowane
Canva / Mariakarabella

Co się stanie, gdy zjemy ogórki kiszone z białym nalotem? Zdziwienie gwarantowane

20 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zdarzyło się Wam kiedyś spotkać biały nalot na ogórkach kiszonych? W wielu osobach wywołuje on mieszane uczucia. Okazuje się jednak, że zjawisko to jest nie tylko nieszkodliwe, ale wręcz korzystne dla naszego organizmu. Ogórki z białym nalotem można jeść bez najmniejszych obaw.

Ogórki kiszone z białym nalotem są zdrowe i nadają się do jedzenia

Biały nalot na żywności często wywołuje w nas konsternację. W pierwszym odruchu kojarzy się z pleśnią, która przecież dyskwalifikuje dany produkt do spożycia. Nalot na ogórkach kiszonych nie jest jednak żadnym powodem do niepokoju, mało tego, niesie za sobą szereg korzyści.

Za powstawanie białego nalotu na ogórkach kiszonych odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego. Mają one całą masę dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Działają jak naturalne probiotyki, wspomagając ludzki układ pokarmowy. Ogórki kiszone z takim nalotem można, a nawet trzeba pałaszować.

Zbadano skład uwielbianego chleba z Biedronki. Tego nikt się nie spodziewał

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

Ogórki kiszone są bardzo zdrowe nie tylko na jesień i zimę. Te warzywa warto mieć pod ręką przez cały rok. Są lekkostrawne, maja mało kalorii, a do tego rewelacyjnie smakują. Jakie korzyści z jedzenia ich ma nasz organizm?

W ogórkach kiszonych znajdziemy duże ilości witaminy C. Wzmacnia ona nasz organizm i wpływa na poprawę naszej odporności. W dodatku jest także bardzo skutecznym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zwalcza szkodliwe dla nas wolne rodniki, które powodują starzenie się organizmu i mogą przyczyniać się także do powstawania wielu chorób.

Ogórki same w sobie zawierają sporo cennej witaminy, a do tego witaminy z grupy B, magnez, fosfor i potas. Po ukiszeniu jej ilość wzrasta nawet dwukrotnie. Co się stanie, jeśli na ogórkach dodatkowo pojawi się biały nalot? Pozytywny wpływ tego warzywa na nasze zdrowie wzrośnie jeszcze bardziej.

Czym cechuje się biały nalot na ogórkach kiszonych?

Biały nalot wytwarzany przez bakterie kwasu mlekowego ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie . Od lat na ten temat prowadzone są rozmaite badania . Dzięki temu wiemy, że bakterie wspomagają nie tylko układ trawienny, ale też powiązany z nim układ odpornościowy , przez co jesteśmy mniej podatni na rozmaite infekcje .

Po osiągnięciu dorosłości nasz organizm zasiedla ponad 400 gatunków różnych mikroorganizmów . Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Poprzez niewłaściwą dietę niestety pozbywamy się z niego dużej części flory bakteryjnej . Na szczęście te braki możemy łatwo uzupełnić jedząc chociażby ogórki kiszone .

Widoczne pod postacią nalotu na ogórkach kiszonych bakterie regulują skład naturalnej mikroflory . Dzięki temu poprawiają trawienie i ułatwiają pozbywanie się toksyn z organizmu . Niektórzy twierdzą, że pomagają też przy dolegliwościach wrzodowych, a do tego łagodzą skutki nietolerancji laktozy .

Wiemy już, czym jest biały nalot na ogórkach kiszonych. Czasami jednak na powierzchni zalewy ogórków pojawia się biały, nieprzyjemnie pachnący kożuch . To niestety pleśń, która dyskwalifikuje całą porcję do spożycia . Zawartość takiego słoika nadaje się tylko do wyrzucenia .

Pleśń na ogórkach kiszonych powstaje przez niewłaściwie przeprowadzony proces kiszenia . Jej przyczyną może być np. źle dokręcona nakrętka . Spleśniałe ogórki są miękkie i mają charakterystyczna, niezbyt zachęcająca woń . Ogórki z korzystnym białym nalotem pozostają twarde, chrupiące i apetyczne. Lepiej jeść ogórki kiszone czy konserwowe ? Sezon na ogórki małosolne jest tuż tuż, sprawdź ekspresowy przepis na ten przysmak .

przekrojony ogórek kiszony.png
Canva / FactoryTh

Zapomnij o schabowych. Wachowicz robi kotlety pożarnicze. Nie uwierzysz z jakiego mięsa
Bosacka wzięła sałatę i zwróciła uwagę na ważny detal. Jest oznaką świeżości
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy