Jakiej wody użyć do kiszenia ogórków?
Ogórki kiszone są nie lada specjałem, który ma status szlagieru naszej rodzimej kuchni. Nie od dziś wiadomo, że niezwykle istotna jest kwestia używanych dodatków. Woda nie jest tutaj wyjątkiem. Okazuje się, że bez obaw możemy korzystać z najzwyklejszej kranówki.
Nie da się ukryć, że ogórki kiszone są jednym z tych przysmaków, które liczne grono smakoszy przygotowuje samodzielnie w domowym zaciszu. Najlepiej używać wody z kranu. Jednak musi ona spełniać określone warunki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki kiszone wyjdą równie dobrze, jeśli wykorzystamy kranówkę
Smakowite ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co należy zrobić, by ogórki kiszone nie wyszły miękkie.
Bez wątpienia ogórki kiszone chętnie są przygotowywane przez liczne grono smakoszy. W każdym domostwie stosuje się różne receptury. Warto jednak przestrzegać kilku ważnych zasad. Kwestia wody jest bardzo istotna. Dobrze sprawdza się najzwyklejsza kranówka.
Woda z kranu musi oczywiście spełniać określone warunki. Nie powinna zawierać zbyt wiele chloru. W wielu polskich miastach kranówka może być wlana prosto do słoików. Jeśli mamy wątpliwości, wówczas warto sprawdzić skład wody na stronie dostawcy.
Jak przygotować wodę na ogórki kiszone?
Eksperci zalecają, by wodę przed dodaniem do ogórków odstawić na 24 godziny. W tym czasie chlor z pewnością przestanie być problemem. Warto zauważyć, że jego obecność zaburza proces kiszenia.
Wodę możemy także przefiltrować. Wielu smakoszy przygotowuje ogórki kiszone właśnie z kranówką. Za każdym razem wychodzą perfekcyjnie. Jeśli mamy większe obawy, wówczas nie zaszkodzi jej przegotować.
Wystarczy, że wodę będziemy gotowali przez 3 minuty. To powinno wystarczyć, do pozbycia się wszelkich ewentualnych zanieczyszczeń. Po przegotowaniu wody warto ją odstawić do wystygnięcia.
Woda z kranu jest najbardziej ekologicznym rozwiązaniem i z pewnością powinniśmy z niej korzystać jak najczęściej. Zwłaszcza że w większości Polski jest ona zdatna do spożycia i nie stwarza żadnego zagrożenia. Co dodawać do ogórków kiszonych, by wychodziły idealnie?
Canva / merc67
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz
Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
Źródło: Na piecyku; Smaker; WP Kuchnia