Smakosze.pl Porady Co zrobić, by kopytka nie wyszły twarde?
canva/Bartosz Luczak

Co zrobić, by kopytka nie wyszły twarde?

27 września 2021

Kopytka są znanym i pysznym daniem z ziemniaków, które jest przy tym proste w przygotowaniu. Najlepsze są wtedy, gdy nie wyjdą twarde. Podpowiadamy jak zrobić je tak, by zachwyciły każdego.

Któż z nas nie lubi pysznych ziemniaczanych kluseczek, jakimi są kopytka. Smakują dobrze zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej . Kopytka są daniem uniwersalnym.

Idealnie lekkie uzyskamy, gdy z rozwagą podejdziemy do procesu ich zagniatania. Ważne jest bowiem, aby nie robić tego zbyt długo. Podczas wyrabiania ciasta uaktywnia się zawarty w mące gluten. To właśnie duża jego ilość odpowiada za twardość kopytek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować idealne kopytka?

Oprócz krótkiego wyrabiania ciasta należy jeszcze zwrócić uwagę na ilość użytej mąki . Będzie ona różna, zależnie od tego, jaka odmiana ziemniaków jest wykorzystywana do przyrządzenia kluseczek.

Mąki używamy tylko tyle, by ciasto było zwarte i odchodziło od rąk. Jeśli przesadzimy, nasze kopytka wyjdą twarde i ciężkie. Warto więc dodawać ją partiami , każdorazowo sprawdzając parametry ciasta.

Jeśli ciasto jest wodniste, warto do niego dodać mąki ziemniaczanej. Używając jej zamiast mąki pszennej, usuniemy nadmiar wody z masy. Jednocześnie unikniemy dodawania dodatkowej porcji glutenu i tym samym ryzyka, że kopytka wyjdą zbite.

Jeśli chcecie poznać inne triki kulinarne dotyczące ziemniaków , sprawdźcie jak błyskawicznie je ugotować . Być może zainteresuje was także ten pyszny przepis na placki ziemniaczane . Dodatek papryki doskonale podkręca smak tego skrobiowego dania.

kopytka
kopytka

Źródło zdjęcia: canva/patnowa

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy