Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaję 2 łyżeczki tej przyprawy do zalewy z cukinii. Wychodzi o wiele smaczniejsza

Dodaję 2 łyżeczki tej przyprawy do zalewy z cukinii. Wychodzi o wiele smaczniejsza

Cukinia w curry
canva/Aneta_Gu

Cukinia w słoikach nie musi być nudna. Wystarczy, że wzbogacimy zalewę o odrobinę domowej przyprawy curry, a warzywo będzie przyjemnie pikantne i aromatyczne. Wykonanie jest bardzo proste, a wyrób sprawdzi się doskonale jako dodatek do niejednego obiadu. Spróbujecie?
 

Przepis na cukinię w curry

Prosty patent na przetwory na zimę zawsze będzie w cenie. Orientalna, pełna charakteru odsłona cukinii spodoba się nawet wybrednym. Podane składniki wystarczą do zrobienia aż pięciu półlitrowych słoików specjału. Warto się skusić.

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 5 plastrów białej cebuli, po 1 na każdy słoik
  • 5 dużych liści selera, po 1 na każdy słoik
  • 1/3 łyżeczki nasion białej gorczycy na każdy słoik

Składniki na zalewę:

Cukinię można też zgrillować oprószajac ją wcześniej curry.jpg
canva/Igor Ploskin
Wczoraj jadłam to u teściowej, od razu wzięłam przepis. Nie sądziłam, że coś może przebić gołąbki

Jak zrobić cukinię w curry? Wyrazisty dodatek do obiadu skusi każdego

Zaczynamy od umycia cukinii i pokrojenia jej wzdłuż na ćwiartki. Jeśli mamy większe okazy, warto je obrać, bo skórka może być twarda. W wyparzonych słoikach umieszczamy liście selera, kawałki cebuli i gorczycę.

Układamy cukinię, starając się szczelnie wypełnić naczynia. Wodę wlewamy do dużego garnka. Wlewamy ocet i wsypujemy curry, sól oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając zawartość.

Jeszcze gorącym płynem wypełniamy słoiki z cukinią i dodatkami. Dokładnie je zakręcamy i przenosimy do wyłożonego ściereczką garnka. Wlewamy wodę do 2/3 ich wysokości i zagotowujemy. Podgrzewamy weki na wolnym ogniu przez 10 minut. Studzimy odwrócone do góry dnem pod ręcznikiem.
 

Jak podać cukinię w curry?

Warzywo świetnie smakuje jako element sałatek, dodatek do obiadu z mięsnymi frykasami i urozmaicenie kanapek z pasztetem czy wędliną. Możecie też wykorzystać go do przygotowania imprezowych koreczków.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przygotowanie cukinii. Szczególnie polecamy pyszne łódeczki z mięsem mielonym i pomidorami. Być może skusi was także proste i sycące leczo warzywne.

Cukinia w curry jest pyszna.jpg
canva/kabVisio