Dodaję 2 łyżeczki tej przyprawy do zalewy z cukinii. Wychodzi o wiele smaczniejsza
Cukinia w słoikach nie musi być nudna. Wystarczy, że wzbogacimy zalewę o odrobinę domowej przyprawy curry, a warzywo będzie przyjemnie pikantne i aromatyczne. Wykonanie jest bardzo proste, a wyrób sprawdzi się doskonale jako dodatek do niejednego obiadu. Spróbujecie?
Przepis na cukinię w curry
Prosty patent na przetwory na zimę zawsze będzie w cenie. Orientalna, pełna charakteru odsłona cukinii spodoba się nawet wybrednym. Podane składniki wystarczą do zrobienia aż pięciu półlitrowych słoików specjału. Warto się skusić.
Składniki:
- 2,5 kg cukinii
- 5 plastrów białej cebuli, po 1 na każdy słoik
- 5 dużych liści selera, po 1 na każdy słoik
- 1/3 łyżeczki nasion białej gorczycy na każdy słoik
Składniki na zalewę:
- 1 litr zimnej wody
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 400 g cukru
- 2 łyżeczki domowej mieszanki curry
- 1,5 łyżki soli
Jak zrobić cukinię w curry? Wyrazisty dodatek do obiadu skusi każdego
Zaczynamy od umycia cukinii i pokrojenia jej wzdłuż na ćwiartki. Jeśli mamy większe okazy, warto je obrać, bo skórka może być twarda. W wyparzonych słoikach umieszczamy liście selera, kawałki cebuli i gorczycę.
Układamy cukinię, starając się szczelnie wypełnić naczynia. Wodę wlewamy do dużego garnka. Wlewamy ocet i wsypujemy curry, sól oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając zawartość.
Jeszcze gorącym płynem wypełniamy słoiki z cukinią i dodatkami. Dokładnie je zakręcamy i przenosimy do wyłożonego ściereczką garnka. Wlewamy wodę do 2/3 ich wysokości i zagotowujemy. Podgrzewamy weki na wolnym ogniu przez 10 minut. Studzimy odwrócone do góry dnem pod ręcznikiem.
Jak podać cukinię w curry?
Warzywo świetnie smakuje jako element sałatek, dodatek do obiadu z mięsnymi frykasami i urozmaicenie kanapek z pasztetem czy wędliną. Możecie też wykorzystać go do przygotowania imprezowych koreczków.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przygotowanie cukinii. Szczególnie polecamy pyszne łódeczki z mięsem mielonym i pomidorami. Być może skusi was także proste i sycące leczo warzywne.