Pękające skorupki jajek podczas gotowania
Paul Burton, Getty Images

Co zrobić, żeby jajka nie pękały w trakcie gotowania?

Pękające podczas gotowania jajka są zmorą każdego kucharza. Gdy skorupka rozpada się, cenna zawartość jajka wypływa do wody, przez co traci się wiele wartości odżywczych. Wystarczy jednak wbić w czubek jajka szpilkę, a integralność skorupki zostanie zachowana.

Ciężko znaleźć coś gorszego i bardziej irytującego, od pękających jajek podczas gotowania ich w wodzie. Niekiedy nie wystarcza nawet zachowanie podstawowych zasad, takich jak gotowanie jajek o temperaturze pokojowej, czy dolewanie octu do wody.

Na szczęście najlepsi kucharze, którzy pracują w luksusowych kuchniach, opracowali banalnie prostą metodę, która pozwala wyeliminować ryzyko pękania praktycznie do zera. Wystarczy użyć w tym celu pinezki lub igły, a zawartość jajka pozostanie wewnątrz skorupki.

Jajka, które więcej nie pękną podczas gotowania

Podczas gotowania w jajkach znacznie wzrasta ciśnienie. Para wodna napiera na wewnętrzne ścianki, które prędzej czy później ulegają - wtedy dochodzi do pęknięcia, a surowe jeszcze białko i żółtko wypływają do bulgotającego wrzątku. Pinezka lub igła są rozwiązaniem tego problemu.

Wystarczy nakłóć skorupkę na zaokrąglonym końcu jajka, gdzie znajduje się komora powietrzna, umożliwiająca zarodkowi wymianę gazową z otoczeniem. Niewielka dziurka jest doskonałą drogą ucieczki dla pary wodnej, przez co jajko nie ulega zniszczeniu.

Zmiany godzin otwarcia sklepów przed WielkanocąZmiany godzin otwarcia sklepów przed WielkanocąCzytaj dalej

Jak wygodnie obrać jajka?

Zasada jest banalnie prosta. Im więcej czasu pozwolimy jajkom odpocząć po ugotowaniu, tym obieranie ze skorupki będzie trudniejsze. Najlepszym wyjściem jest włożenie jajek do zimnej wody i obieranie ich w niej. Dzięki temu nie poparzymy palców, a skorupka z łatwością odejdzie od białka.

Jajka

Źródło: violettenlandungoy, Getty Images

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jakie warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy.

Istnieje również specjalny trik, który jeszcze bardziej ułatwia obieranie. Aby z niego skorzystać, należy włożyć jajko do słoika, wlać odrobinę wody, zakręcić wieczko i energicznie potrząsnąć. Po kilkunastu sekundach skorupka odpadnie, a nam pozostanie jedynie wyjąć jajko.

Sprawdzanie świeżości jaj

Choć jedyną pewną metodą, jest dokładne obejrzenie jajka po rozbiciu, można posiłkować się innymi metodami. Jedna z nich polega na włożeniu jajka do wysokiej szklanki z wodą. Gdy produkt pozostaje na dnie, to znak, że jest bardzo świeży. Gdy wypływa na powierzchnie, istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że zawartość skorupki jest zepsuta.

Po rozbiciu jajko powinno mieć gęste, zwarte białko, okrągłe żółtko oraz dwie wyraźnie widoczne chalazy, które utrzymują żółtko w odpowiedniej pozycji. Zapach z kolei musi być naturalny i przyjemny - wszelkie inne nuty zapachowe mogą oznaczać rozpoczęcie procesów gnilnych. Poniżej zamieszczamy wideo, które pozwoli utrwalić powyższe informacje.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl; poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł