Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste?
Monika Dec
Monika Dec 15.07.2021 02:00

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste?

Projekt bez tytułu - 2021-07-15T223512.449
canva/gbh007

Kotlety schabowe to klasyczne danie polskiej kuchni, które bardzo często gości na naszych stołach. Jak je przyrządzić, aby były wyjątkowo soczyste? Okazuje się, że doskonałym patentem jest moczenie schabu w mleku i cebuli.

Kotlety schabowe goszczą w naszych domach nie tylko od święta. Proste i pyszne danie od lat cieszy się niebywałą popularnością. W ostatnich latach rekordy popularności bije ich nieco zmodyfikowany przepis. Dzięki dosłownie jednemu prostemu krokowi - moczeniu kotletów w mleku i cebuli, danie jest wręcz idealnie kruche i soczyste. Co ciekawe z tricku korzysta sama królowa polskiej gastronomii - Magda Gessler.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na soczyste kotlety schabowe

Lista składników:

  • 6 plastrów schabu

  • 2 cebule

  • 2 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • sól i pieprz do smaku

  • mąka

  • bułka tarta

  • smalec

Sposób wykonania:

Pokrój mięso na kotlety i rozbij tłuczkiem z obu stron. Możesz je również doprawić do smaku ulubioną przyprawą do wieprzowiny. Obierz cebulę, pokrój w piórka.

W osobnym pojemniku układaj na przemian mięso i pokrojoną cebulę, a następnie całość zalej mlekiem. Zamknij pojemnik i wstaw go do lodówki najlepiej na całą noc lub co najmniej na 3/4 godziny.

Wyjmij kotlety z zalewy, dopraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Kotlety smaż najlepiej na smalcu z obu stron, tak aby były rumiane. Dzięki zalewie cebulowo - mlecznej mięso powinno być idealnie kruche i soczyste. Smacznego!

Polecamy również przepis na idealne kotlety mielone oraz orzeźwiającej surówce z ogórka i cukinii.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: