Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste?
Kotlety schabowe to klasyczne danie polskiej kuchni, które bardzo często gości na naszych stołach. Jak je przyrządzić, aby były wyjątkowo soczyste? Okazuje się, że doskonałym patentem jest moczenie schabu w mleku i cebuli.
Kotlety schabowe goszczą w naszych domach nie tylko od święta. Proste i pyszne danie od lat cieszy się niebywałą popularnością. W ostatnich latach rekordy popularności bije ich nieco zmodyfikowany przepis. Dzięki dosłownie jednemu prostemu krokowi - moczeniu kotletów w mleku i cebuli, danie jest wręcz idealnie kruche i soczyste. Co ciekawe z tricku korzysta sama królowa polskiej gastronomii - Magda Gessler.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Przepis na soczyste kotlety schabowe
Lista składników:
6 plastrów schabu
2 cebule
2 szklanki mleka
2 jajka
sól i pieprz do smaku
mąka
bułka tarta
smalec
Sposób wykonania:
Pokrój mięso na kotlety i rozbij tłuczkiem z obu stron. Możesz je również doprawić do smaku ulubioną przyprawą do wieprzowiny. Obierz cebulę, pokrój w piórka.
W osobnym pojemniku układaj na przemian mięso i pokrojoną cebulę, a następnie całość zalej mlekiem. Zamknij pojemnik i wstaw go do lodówki najlepiej na całą noc lub co najmniej na 3/4 godziny.
Wyjmij kotlety z zalewy, dopraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Kotlety smaż najlepiej na smalcu z obu stron, tak aby były rumiane. Dzięki zalewie cebulowo - mlecznej mięso powinno być idealnie kruche i soczyste. Smacznego!
Polecamy również przepis na idealne kotlety mielone oraz orzeźwiającej surówce z ogórka i cukinii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: