Co zrobić, żeby rosół nie był mętny? Najlepsze, praktyczne wskazówki
Rosół skusi niejednego amatora tradycyjnych smaków. Dobrze przyrządzona zupa jest klarowna, ma intensywny złocisty kolor i jest pełna aromatu. Danie spełniające te kryteria łatwo przygotujemy, jeżeli będziemy trzymać się kilku zasad. Jedną z nich jest zagotowywanie wody wraz z mięsem. Wtedy uwolni ono więcej smaku, a płyn nie będzie obfitował w szumy. Sprawdźcie, co jeszcze warto zrobił, by was rosół zachwycił.
Rosół będzie wyjątkowo smaczny, jeśli wybierzemy odpowiednie dodatki. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego warto sięgnąć po kapustę włoską i co zyskamy, jeśli wsypiemy nieco kurkumy . Tym razem mamy garść porad, dzięki którym nasza zupa olśni gości swoim wyglądem. Zerknijcie jak zrobić przejrzysty, pełen charakteru domowy rosół.
Odpowiednie składniki są kluczowe w gotowaniu rosołu
Wysokiej jakości produkty i staranne przygotowanie zagwarantują nam sukces. Dobra receptura wystarczy, jeśli będziemy korzystać z zawartych w niej wskazówek. Cierpliwość zaowocuje pysznym daniem. Podstawowe zasady gotowania rosołu są proste do spełnienia.
Woda użyta do przyrządzenia zupy powinna być zimna
Wiele osób popełnia błąd w gotowaniu rosołu już na samym początku, wkładając kurczaka do wrzątku. W ten sposób nie tylko zamkniemy smak wewnątrz produktu, ale też spowodujemy, że podczas ścinania się białek na jego powierzchni powstanie sporo szumów.
O ich usuwaniu przy pomocy łyżki cedzakowej nie można zapomnieć. Dzięki temu w prosty sposób sprawimy, że zupa odzyska przejrzystość. Nie ma nic gorszego niż rosół pełen bliżej nieokreślonych kawałków bez smaku.
Mięso na rosół zawsze dodajemy po rozmrożeniu
Dodanie produktu dopiero co wyjętego z zamrażalnika poskutkuje nie tylko rozwodnieniem zupy, ale też powstaniem licznych szum , które niekoniecznie uda nam się usunąć korzystając z kuchennych akcesoriów.
Gotujemy rosół powoli i naprawdę długo
Zupę powinno się przyrządzać na bardzo małym ogniu. Esencjonalny i pełen smaku specjał powstaje wtedy, gdy cały proces trwa kilka godzin. Wtedy składniki będą powoli oddawać smak do płynu, a woda nie będzie się kotłować i tym samym unikniemy powstania zmętnień.
Dbamy o odpowiednie dodatki
Klarowny rosół uzyskamy łatwiej, jeżeli do zupy dodamy opaloną na palniku kuchenki gazowej cebulę. Składnik ten — jeśli wykorzystamy go w całości, a więc w łupinie — nada też naszej potrawie pięknego złocistego koloru. Karmelizowanie korzystnie wpłynie też na jej smak.
Jeśli, mimo starań, rosół nie jest tak przejrzysty, jak byśmy chcieli, jest jeszcze jeden trik, który może pomóc. Konieczne będzie usunięcie mięsa i innych dodatków i połączenie płynu z pianą ubitą z białek. Rosół należy zagotować i podgrzewać do czasu, aż białko się zetnie , mieszając co chwilę.
Po wyłączeniu kuchenki i odczekaniu kilkunastu minut zanieczyszczenia opadną na dno. Wtedy wystarczy odcedzić ponownie zupę , by pozbyć się niepożądanych fragmentów i cieszyć się klarownym daniem.
Źródło zdjęcia: canva/RafalStachura Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
-
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
-
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
Źródło: kulinarneprzeboje, garneczki