Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia? Mamy prosty patent
Olej pryska podczas smażenia? Przyczyną jest woda znajdująca się na patelni. Wystarczy się jej pozbyć, a problem zniknie. Przydatna będzie sól, którą można posypać ciepły tłuszcz zapobiec jego rozprzestrzenianiu się po kuchni. Sprawdźcie wszystkie wskazówki, a już nigdy nie będziecie sprzątać kuchni z drobinek tłuszczu.
Gdy olej pryska naokoło łatwo o oparzenia. Po przyrządzeniu posiłku konieczne jest też sprzątanie. A wystarczy tylko pozbyć się wody z patelni, by problem w ogóle nie wystąpił. Podpowiadamy, jak uchronić się przed problemami w czasie smażenia jedzenia. Zapomnicie, że kiedykolwiek je mieliście.
Jak uniknąć pryskania oleju na patelni?
Przede wszystkim nie należy dopuścić, by gorący olej wszedł w kontakt z wodą. Zanim przystąpicie do smażenia, dokładnie wytrzyjcie patelnię i osuszcie żywność, która będziecie smażyć.
Jeżeli chcecie mieć pewność, że nawet odrobina wody nie pozostała na naczyniu, przetrzyjcie je ściereczką nasączoną octem. Produkt ten ma zdolność pochłaniania wilgoci i z łatwością poradzi sobie z niewidocznym dla naszego oka zawilgotnieniem patelni.
Przed wylaniem oleju na patelnię, możecie też profilaktycznie posypać ją solą. Biała przyprawa także wykazuje właściwości higroskopijne, które łatwo możemy wykorzystać, by usunąć wodę z naczynia.
Co jeszcze można zrobić?
Stało się. Już wlaliście olej i okazało się, że woda jednak jest na patelni. Wciąż możecie posypać pryskający olej szczyptą soli. Z łatwością poradzi sobie z sytuacją, zatrzymując wilgoć wewnątrz swoich cząsteczek.
Po więcej porad kulinarnych zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam wskazówki dotyczące smażenia w głębokim tłuszczu oraz cenne rady pozwalające uniknąć usmażenia zbyt tłustych placków ziemniaczanych.
Źródło zdjęcia: canva/Diana Vishnyakova's Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Wyśmienite placki z rzepy i marchewki. Pomysł na niedrogi obiad
Źródło: haps, kobieceinspiracje, mamadu