Coq au vin, czyli kurczak w winie
pixabay.com

Coq au vin, czyli kurczak w winie

Przygotuj proste, ale bardzo efektowne danie kuchni francuskiej. Coq au vin, czyli kurczak w winie.

Przygotuj proste, ale bardzo efektowne danie z kuchni francuskiej. Coq au vin, czyli kurczak w winie. Najlepiej sprawdzi się na niedzielny obiad, ale także na specjalne okazje.


Coq au vin - skąd pochodzi przepis?


Kurczak w winie, czyli coq au vin, jest to danie pochodzące z kuchni francuskiej. Czy je znasz? Jeśli chcesz we własnej kuchni przygotować coś specjalnego, będzie to doskonały wybór. To danie zachwyci każdego, jest idealną propozycją na świąteczny, rocznicowy, wielkanocny czy urodzinowy obiad.


Jak smakuje coq au vin?

Smak tego dania jest naprawdę niesamowity. Każdego zachwyci, smak wina nie wybija się na pierwszy plan, więc spokojnie ta potrawa może być podana nawet wtedy, kiedy nie przepadasz za tym trunkiem. Delikatne mięso marynowane przez wiele godzin w winie, a następnie duszone z tłustym boczkiem, warzywami, pieczarkami i cebulą przypomina w smaku dania z dziczyzny. Coq au vin jest bardzo kruche, aromatyczne, ma także naturalny sos, który wytwarza się podczas pieczenia.


Coq au vin - trudność przygotowania

Czy przygotowanie tego przepisu jest trudne? Ani trochę! Jeśli będziesz krok o krok postępować zgodnie z przepisem, na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem. Szczególną uwagę należy zwrócić na czas pieczenia oraz na czas marynowania kurczaka w winie. To tutaj tkwi cały sekret jego soczystości. Ale jeśli nie uda ci się za pierwszym razem, to nic straconego - pomimo błędów na pewno będzie smakować naprawdę wybornie!


Czas przygotowania coq au vin

Ta potrawa potrzebuje trochę więcej czasu na przygotowanie. W porównaniu do innych przepisów wymagane przede wszystkim jest marynowanie w winie, co zajmuje kilka godzin. Dla tego wyjątkowego smaku warto jednak poczekać! Przygotowanie tego dania najlepiej zacząć dzień wcześniej, dzięki temu mięso będzie miało wystarczająco dużo czasu, aby się porządnie zamarynować w winie.


Przepis na coq au vin

Zobacz, jak krok po kroku przygotować to wspaniałe danie. Na pewno zachwycisz rodzinę i znajomych!


Składniki:

  • 1 kurczak o wadze około 1,2 - 1,5 kg, najlepiej używać kurczaka zagrodowego
  • około 200 g pieczarek
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 cebule białe
  • 500 ml czerwonego wina, musi to być wino wytrawne, możesz wybrać swoje ulubione
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sol i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania coq au vin:

  1. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, podziel udka na połowę, wykrój piersi, skrzydełka, korpus również możesz podzielić na części. Nie ściągaj skóry.
  2. Włóż mięso do głębokiej miski, zalej czerwonym winem, dodaj liść laurowy. Przykryj i odstaw do lodówki na 12 godzin.
  3. Po tym czasie boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni. Dodaj do niego grzyby w całości i posiekaną w talarki cebulę. Duś razem aż cebula lekko zmięknie.
  4. Kurczaka umieść na suchej patelni i delikatnie przesmaż z każdej strony. Dzięki temu mięso zatrzyma soki wewnątrz. Kurczaka przełóż z patelni na talerz.
  5. Na tą samą patelnię połóż masło i dodaj mąkę, aby zrobić zasmażkę. Do zasmażki dolej szklankę wina, w którym marynował się kurczak. Krótko pomieszaj do połączenia.
  6. Do garnka włóż kurczaka, dodaj do niego duszone na patelni warzywa z boczkiem, wlej także wytopiony podczas smażenia tłuszcz z boczku.
  7. Dodaj do kurczaka zasmażkę z winem.
  8. Kurczaka dopraw solą, pieprzem, tymiankiem.
  9. Duś na małym ogniu przez około godzinę. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.


Co podawać z coq au vin?

Jakie dodatki świetnie sprawdzą się do tego dania? Jest to danie wykwintne, więc nie będą do niego pasować frytki. Zamiast tego zdecyduj się raczej na puree ziemniaczane z odrobiną śmietany czy mleka, kopytka lub kluski ziemniaczane - podczas gotowania powstaje gęsty sos, który doskonale się będzie z nimi komponować. Do tego dodać możesz świeże sałatki lub surówki według uznania.


Czy zamiast wina można użyć piwa?

Kurczak w piwie to bardzo popularny przepis. Czy coq au vin można przygotować w piwie, zamiast w winie? Tradycyjny francuski przepis nie przewiduje takiej możliwości, ale w końcu kuchnia to doskonałe miejsce na eksperymenty! Możesz zastąpić wino dobrym, ciemnym piwem i uzyskać bardzo ciekawy smak kurczaka duszonego w piwie.

Następny artykuł