Smakosze.pl Produkty Coraz mniej sklepów sprzedaje jajka z chowu klatkowego
canva.com/Leung Cho Pan

Coraz mniej sklepów sprzedaje jajka z chowu klatkowego

5 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka w sklepach są dostępne w wielu wariantach, a klienci mogą wybierać pomiędzy jajkami całkowicie ekologicznymi, jak i z chowu klatkowego. Okazuje się jednak, że Polacy najczęściej wybierają "jedynki", a więc jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu.

Największe sieci sklepów nie pozostawiły tych danych bez odzewu i w przeciągu kilki lat diametralnie zmieniły swoje podejście do jajek. Już niedługo w żadnym z nich nie będzie możliwości znalezienia jajek, które są znoszone przez kury żyjące w klatkach.

Jajka z chowu klatkowego znikają z rynku

W 2016 roku stowarzyszenie Otwarte Klatki zdecydowało się rozpocząć kampanię "Jak one to znoszą?", której celem było wyeliminowanie chowu klatkowego i zapewnienie kurom znacznie lepszego bytowania - wcześniej kury żyły w niehumanitarny sposób.

Jak podaje stowarzyszenie Otwarte Klatki, przeciągu 5 lat ponad 30 największych sieci sklepów w Polsce zdecydowało się zadeklarować o wycofaniu jajek "trójek" ze sprzedaży. Już teraz nie można ich kupić w Auchan, Biedronce i Aldi, a kolejne sieci cały czas dołączają do akcji.

Polacy troszczą się o kury

Według badania przeprowadzonego przez Biostat w lutym 2020 roku 30,4 proc. ankietowanych zadeklarowało, że raczej istotne są dla nich warunki hodowli kur, a dla 40,5 proc. jest to zdecydowanie istotne. Dane pokazują, że Polacy chcą, aby kurom żyło się jak najlepiej.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został AgroUnii, która krytykuje dostępne w sklepach sieci Biedronka warzywa.

Wiele sklepów, takich jak Carrefour, Auchan i ALDI, całkowicie zrezygnowało z promowania sprzedaży jajek z chowu klatkowego, a także znacznie ograniczyło ich udział w ogólnej sprzedaży jajek. Biedronka z kolei całkowicie wycofała takie jajka ze sklepów w Warszawie, a w reszcie kraju mają one zniknąć na początku 2022 roku.

Źródło: chas53, Getty Images Pro

Dlaczego chów klatkowy jest zły?

Kury hodowane w taki sposób mają bardzo złe warunki do życia. Brak dostępu do naturalnego światła i świeżego powietrza oraz przestrzeń do życia, dla każdej pojedynczej kury, wynosząca niewiele więcej niż kartka A4 sprawiają, że ptaki cierpią przez całe życie.

Każdy inny typ hodowli znacznie zwiększa jakość życia zwierząt, co może przekładać się na smaczniejsze i bardziej odżywcze jajka. Warto dodać, że stosunek ceny do jakości takich jajek jest nieporównywalnie większy, niż jajek z chowu klatkowego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: otwarteklatki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy