Smakosze.pl Przepisy Cudowne gołąbki z ziemniaczanym farszem wg.Magdy Gessler
Pawel Wodzynski/East News; canva/jabiru

Cudowne gołąbki z ziemniaczanym farszem wg.Magdy Gessler

9 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak tym razem prezentujemy wersję Magdy Gessler. Gwiazda TVN-u rezygnuje z mięsa i do farszu dodaje ziemniaki. Taka jarska potrawa sprawdzi się na stołach wielu ludzi, którzy nie chcą jeść mięsa.

Gołąbki sprawiają wrażenie, że należy gotować je przez długi czas, a samo przygotowanie wymaga dużego wysiłku. Tak naprawdę nie ma się jednak czego obawiać, ponieważ przepis jest banalnie prosty.

Poniższe gołąbki zostały zaprezentowane w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", w którym Magda Gessler odwiedziła miejscowość Jasło, gdzie takie danie było często podawane w domach mieszkańców.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki z ziemniakami

Składniki:

  • 1 główka kapusty

  • 700 dag ziemniaków

  • 2 cebule

  • 1 jajo

  • pół szklanki śmietany

  • pół szklanki soku z kiszonej kapusty

  • pół szklanki bulionu drobiowego

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • smalec

Na początku wykrój głąb z główki kapusty , zanurz ją w garnku z osolonym wrzątkiem i odrywaj pojedynczo te liście, które odchodzą. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar wody na sitku.

Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę . Podsmaż ją na smalcu, aż uzyska odpowiedni poziom karmelizacji. Starte ziemniaki połącz z ostudzoną cebulą oraz jajkiem. Dopraw masę majerankiem, solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie całość wymieszaj. Układaj farsz na liściach kapusty i zawiń je do postaci gołąbków. Układaj je ciasno w garnku, zalej bulionem ze śmietaną i gotuj pod przykryciem przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania wlej do gołąbków sok z kapusty. Smacznego.

Gołąbki

Źródło: canva/amberto4ka, Getty Images Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy