Cudowne gołąbki z ziemniaczanym farszem wg.Magdy Gessler
Gołąbki można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak tym razem prezentujemy wersję Magdy Gessler. Gwiazda TVN-u rezygnuje z mięsa i do farszu dodaje ziemniaki. Taka jarska potrawa sprawdzi się na stołach wielu ludzi, którzy nie chcą jeść mięsa.
Gołąbki sprawiają wrażenie, że należy gotować je przez długi czas, a samo przygotowanie wymaga dużego wysiłku. Tak naprawdę nie ma się jednak czego obawiać, ponieważ przepis jest banalnie prosty.
Poniższe gołąbki zostały zaprezentowane w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", w którym Magda Gessler odwiedziła miejscowość Jasło, gdzie takie danie było często podawane w domach mieszkańców.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gołąbki z ziemniakami
Składniki:
-
1 główka kapusty
-
700 dag ziemniaków
-
2 cebule
-
1 jajo
-
pół szklanki śmietany
-
pół szklanki soku z kiszonej kapusty
-
pół szklanki bulionu drobiowego
-
majeranek
-
sól
-
pieprz
-
smalec
Na początku wykrój głąb z główki kapusty , zanurz ją w garnku z osolonym wrzątkiem i odrywaj pojedynczo te liście, które odchodzą. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar wody na sitku.
Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę . Podsmaż ją na smalcu, aż uzyska odpowiedni poziom karmelizacji. Starte ziemniaki połącz z ostudzoną cebulą oraz jajkiem. Dopraw masę majerankiem, solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie całość wymieszaj. Układaj farsz na liściach kapusty i zawiń je do postaci gołąbków. Układaj je ciasno w garnku, zalej bulionem ze śmietaną i gotuj pod przykryciem przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania wlej do gołąbków sok z kapusty. Smacznego.
Źródło: canva/amberto4ka, Getty Images Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl