Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Curry z kurczaka i mango: pikantne mięso z owocami
Hoff Emil
Hoff Emil 25.03.2022 22:48

Curry z kurczaka i mango: pikantne mięso z owocami

Curry z kurczaka i mango: pikantne mięso z owocami
pixabay.com

Curry z kurczaka i mango: dla kogo?

Curry z kurczaka i mango to ostra, pełna przypraw potrawa dla fanów kuchni hinduskiej, którzy nie boją się łączenia mięsa z owocami.

Curry samo w sobie to nie tyle danie, co sposób przygotowania dania – w gęstym sosie z przypraw. Kolonizujący Indie Brytyjczycy nauczyli się sporządzać sproszkowane mieszanki przypraw indyjskich, które następnie zabierali ze sobą na Wyspy. Z proszku curry robiono już w Anglii pasty do curry i w tej postaci owa specyficzna mieszanka aromatycznych przypraw rozpowszechniła się w Europie i USA.

W tym przepisie pastę curry wykorzystamy do zrobienia marynaty do mięsa kurczaka, które usmażymy z dodatkiem egzotycznego owocu – aromatycznego mango.

Curry z kurczaka i mango: na jaką okazję?

Curry z kurczaka i mango to świetna podstawa obiadu, którą można uzupełnić o dowolnie wybrane dodatki, np. ryż czy sałatkę. Wiele osób lubi curry na zimno – można więc zrobić sobie z pozostałości obiadowych lunch do pracy na następny dzień.

Curry z kurczaka i mango: ile kalorii?

Curry z kurczaka i mango to zdrowa potrawa bez zbędnego tłuszczu czy węglowodanów. Kto boi się kalorii, może ewentualnie zrezygnować z ryżu czy chleba, które często serwuje się wraz z curry.

Curry z kurczaka i mango: trudność

Curry z kurczaka i mango to potrawa łatwa do przygotowania. Trzeba tylko zebrać składniki i przybory. Mango można obrać na wiele sposobów – żaden nie jest trudy.

Tagi: