Smakosze.pl
Curry z kurczaka i mango: pikantne mięso z owocami

pixabay.com

Curry z kurczaka i mango: pikantne mięso z owocami

14 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Curry z kurczaka i mango to świetny pomysł na szybki i łatwy obiad, pełen niezwykłych smaków i przypraw. To danie dla osób, które lubią trochę egzotyki w kuchni i nie boją się łączyć mięsa z owocami. Poznaj łatwy przepis na curry z ku

Curry z kurczaka i mango: dla kogo?

Curry z kurczaka i mango to ostra, pełna przypraw potrawa dla fanów kuchni hinduskiej, którzy nie boją się łączenia mięsa z owocami.

Curry samo w sobie to nie tyle danie, co sposób przygotowania dania – w gęstym sosie z przypraw. Kolonizujący Indie Brytyjczycy nauczyli się sporządzać sproszkowane mieszanki przypraw indyjskich, które następnie zabierali ze sobą na Wyspy. Z proszku curry robiono już w Anglii pasty do curry i w tej postaci owa specyficzna mieszanka aromatycznych przypraw rozpowszechniła się w Europie i USA.

W tym przepisie pastę curry wykorzystamy do zrobienia marynaty do mięsa kurczaka, które usmażymy z dodatkiem egzotycznego owocu – aromatycznego mango.

Curry z kurczaka i mango: na jaką okazję?

Curry z kurczaka i mango to świetna podstawa obiadu, którą można uzupełnić o dowolnie wybrane dodatki, np. ryż czy sałatkę. Wiele osób lubi curry na zimno – można więc zrobić sobie z pozostałości obiadowych lunch do pracy na następny dzień.

Curry z kurczaka i mango: ile kalorii?

Curry z kurczaka i mango to zdrowa potrawa bez zbędnego tłuszczu czy węglowodanów. Kto boi się kalorii, może ewentualnie zrezygnować z ryżu czy chleba, które często serwuje się wraz z curry.

Curry z kurczaka i mango: trudność

Curry z kurczaka i mango to potrawa łatwa do przygotowania. Trzeba tylko zebrać składniki i przybory. Mango można obrać na wiele sposobów – żaden nie jest trudy.

Curry z kurczaka i mango: czas na przygotowanie

Curry z kurczaka i mango to danie bardzo szybkie. Mięso musi odstać w marynacie przez pół godziny, ale łącznie z tym przygotowanie potrawy nie powinno zająć więcej niż 45 minut.

Curry z kurczaka i mango: składniki (na 2 porcje)

  • Mięso kurczaka (np. pierś) – 200 g

  • Mango – 1 duże

  • Pasta curry czerwona – 1/3 łyżeczki

  • Sól – 1/3 łyżeczki

  • Pieprz – 1/3 łyżeczki

  • Kurkuma mielona – 1 łyżeczka

  • Ostra papryka (sproszkowana) – 1/3 łyżeczki

  • Imbir starty – 1 łyżka

  • Olej roślinny – 1 łyżka

  • Mleko kokosowe – 200 g

  • Papryczka chili – kawałek

  • Kolendra (świeża) – wedle uznania

Curry z kurczaka i mango: składniki opcjonalne

  • Gorczyca – ½ łyżeczki

  • Kmin rzymski – ½ łyżeczki

  • Sos sojowy – 1 łyżeczka

  • Ryż – ok. 100 g (ugotować według instrukcji na torebce)

  • Bazylia – do dekoracji

  • Lubczyk – do dekoracji

  • Rodzynki - łyżka

Curry z kurczaka i mango: potrzebne przybory

Do przygotowania curry z kurczaka i mango potrzebne będą: nóż, miska i patelnia, może się też przydać obierak do jabłek.

Curry z kurczaka i mango: przygotowanie marynaty

Marynata do kurczaka to mieszanka przypraw, która nada mięsu odpowiedni smak. W przypadku marynaty do curry z kurczaka i mango głównym składnikiem jest czerwona pasta z curry, którą mieszamy w misce ze sproszkowaną papryką, startym imbirem, kurkumą, solą, pieprzem i domieszką oleju roślinnego.

Curry z kurczaka i mango: przygotowanie kurczaka

Pierś z kurczaka musimy teraz oczyścić ze wszelkich niepotrzebnych części: chrząstek, błon itp. Mięso kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy w marynacie. Odstawiamy na mniej więcej 30 minut.

Curry z kurczaka i mango: przygotowanie mango

Musimy wybrać dojrzałe mango – żółtawe, nie całe zielone, i mające wyraźny zapach.

Mango należy przekroić, usunąć pestkę, a następnie pociąć miąższ w szachownicę na każdej z połówek. Po wypchnięciu miąższu do góry powinna powstać jakby poduszeczka na igły, tyle że zamiast igieł sterczeć z niej będą słupki mangowego miąższu. Miąższ wybieramy łyżką lub ścinamy nożykiem – powstaną gotowe kostki.

Miąższ można też wybrać nożykiem z przeciętego owocu (jak z kiwi) lub oskrobać skórę za pomocą noża do jabłek. Tak czy siak, musimy oddzielić miąższ mango od skórki i pokroić go w kostkę.

Curry z kurczaka i mango: smażenie

Gdy gotowy jest i kurczak, i marynata, i mango, przystępujemy do smażenia. Wlewamy na patelnię olej roślinny i podgrzewamy go. Wrzucamy mięso kurczaka i obsmażamy je z każdej strony. Gdy się ozłoci, dodajemy mango i smażymy razem z mięsem przez ok. 30 sekund.

Następnie wlewamy na patelnię mleko kokosowe, niedużym, ale ciągłym strumieniem, tak żeby mięso nadal się smażyło. Doprowadzamy mleko do wrzenia i tak trzymamy przez 2 minuty.

Curry z kurczaka i mango: podanie

Nasze curry z kurczaka i mango jest już w zasadzie gotowe! Zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz. Możemy je jeszcze doprawić wedle uznania, np. plasterkami papryczki chilli lub kolendrą, ewentualnie lubczykiem albo bazylią.

Curry z kurczaka i mango można serwować samodzielnie lub z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Curry z kurczaka i mango: urozmaicenia

Gorczyca i kmin rzymski mogą posłużyć do wzmocnienia smaku marynaty, z kolei sos sojowy doda jej nieco kwaskowości.

Przed dodaniem mięsa na patelnię można też przysmażyć w niej ząbek czosnku i pokrojoną w paski połowę czerwonej papryki. Z kolei do mango można dodać jeszcze łyżkę rodzynek, które dodadzą naszemu curry odrobinę słodyczy.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >