Czarna porzeczka w kieliszku. Drinki z crème de cassis
pixabay.com

Czarna porzeczka w kieliszku. Drinki z crème de cassis

Ma ciemnoczerwoną, prawie czarną, barwę i bardzo słodki smak. Francuzi kochają go i częto piją w formie aperitifu, to znaczy przed posiłkiem. Crème de cassis, czyli likier z czarnych porzeczek. Jakie drinki można z niego przygotować? Oto kilka słów o crème de cassis i koktajlach, których smak ubogaca.

Crème de cassis: tajemnica likieru z czarnej porzeczki

Crème de cassis to wywodzący się z Francji likier zrobiony z owoców czarnej porzeczki. W rodzimym kraju jest wytwarzany od 1845 roku i dostępny jest niemal wszędzie i jest dumą producentów napojów wyskokowych. Pierwotnie produkowany był w rejonie Burgundii, ale obecnie powstaje nie tylko we Francji, a także w Luksemburgu, Tasmanii, czy Kanadzie.

Serwowany jest jako aperitif przed posiłkami, ale chętnie spożywany jest również po zakończonym posiłku i jako frappe, czyli wylany na pokruszony lód. Najpopularniejszym koktajlem zawierającym crème de cassis jest kir.

Co roku w samej tylko Francji produkuje się nawet kilkanaście milionów litrów tego likieru z czarnych porzeczek, a znaczna część tej ilości spożywana jest w kraju. Możemy go dostać jednak również w Polsce. A dzięki temu, możemy sporządzić poniższe drinki.

Crème de cassis: przepisy na drinki

Russian Punch

  • 40 ml wódki
  • 10 ml crème de cassis
  • 30 ml sok wyciśniętego z cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego
  • szampan do dopełnienia
  • kostki lodu

Napełniamy shaker pokruszonym lodem. Dodajemy wódkę, creme de cassis i syrop cukrowy. Do shakera wciskamy także sok z cytryny. Wstrząsamy i przelewamy do kieliszka do wina wypełnionego kruszonym lodem. Dopełniamy drinka szampanem.

Kir Royal

  • 20 ml crème de cassis
  • szampan

Crème de cassis wlewamy do kieliszka od szampana, a następnie dopełniamy schłodzonym szampanem.

Flamingo

  • 60 ml ginu
  • 5 ml morelowej brandy
  • 10 ml crème de cassis
  • 5 ml soku z cytryny
  • kostki lodu
  • cytryna do ozdoby

Napełniamy shaker lodem i dodajemy wszystkie składniki. Wstrząsamy i przelewamy do kieliszka koktajlowego wypełnionego kruszonym lodem. Ozdabiamy plasterkiem cytryny.

Brandy Cassis

  • 15 ml crème de cassis
  • 45 ml koniaku
  • 15 ml soku z cytryny
  • cytryna

Napełniamy shaker lodem i dodajemy wszystkie składniki. Wstrząsamy i przelewamy do kieliszka koktajlowego. Ozdabiamy plasterkiem cytryny.

A jeżeli ktoś będzie miał ochotę spróbować własnoręcznie przyrządzonej wersji tego likieru porzeczkowego? Oto przepis na domowe crème de cassis.

Crème de cassis: przepis do zrobienia w domu

Do stworzenia domowego likieru z czarnych porzeczek potrzebne będą:

  • 300 g cukru,
  • 500 ml spirytusu,
  • 500 g czarnych porzeczek,
  • obrana skórka z cytryny
  • ½ szklanki wody.

Do rondla wsypujemy cukier, wlewamy 1/2 szklanki wody i zagotowujemy mieszając aż cukier się rozpuści. Powstały syrop gotujemy ok. 2 minut a następnie studzimy i mieszamy e spirytusem.

Owoce płuczemy, oczyszczamy z szypułek, osuszamy na ręczniku. Przekładamy do wyparzonego i suchego słoika, dodajemy syrop oraz skórkę z cytryny. Całość mieszamy, zamykamy szczelnie słoik i odstawiamy na około 40 dni. Przez pierwsze dwa tygodnie koniecznie musimy co kilka dni potrząsać słoikiem, by jego zawartość się wymieszała.

Następnie przelewamy przez sitko wyłożone gazą lub filtr do kawy. Aby uzyskać maksimum smaku, wyciśnijmy również sok z owoców. Powstały syrop wlewamy do butelki i szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciemne miejsce na kolejne 30 dni.

Następny artykuł