Czarna porzeczka w kieliszku. Drinki z crème de cassis
Crème de cassis: tajemnica likieru z czarnej porzeczki
Crème de cassis to wywodzący się z Francji likier zrobiony z owoców czarnej porzeczki. W rodzimym kraju jest wytwarzany od 1845 roku i dostępny jest niemal wszędzie i jest dumą producentów napojów wyskokowych. Pierwotnie produkowany był w rejonie Burgundii, ale obecnie powstaje nie tylko we Francji, a także w Luksemburgu, Tasmanii, czy Kanadzie.
Serwowany jest jako aperitif przed posiłkami, ale chętnie spożywany jest również po zakończonym posiłku i jako frappe, czyli wylany na pokruszony lód. Najpopularniejszym koktajlem zawierającym crème de cassis jest kir.
Co roku w samej tylko Francji produkuje się nawet kilkanaście milionów litrów tego likieru z czarnych porzeczek, a znaczna część tej ilości spożywana jest w kraju. Możemy go dostać jednak również w Polsce. A dzięki temu, możemy sporządzić poniższe drinki.
Crème de cassis: przepisy na drinki
Russian Punch
40 ml wódki
10 ml crème de cassis
30 ml sok wyciśniętego z cytryny
20 ml syropu cukrowego
szampan do dopełnienia
kostki lodu
Napełniamy shaker pokruszonym lodem. Dodajemy wódkę, creme de cassis i syrop cukrowy. Do shakera wciskamy także sok z cytryny. Wstrząsamy i przelewamy do kieliszka do wina wypełnionego kruszonym lodem. Dopełniamy drinka szampanem.
Kir Royal
20 ml crème de cassis
szampan
Crème de cassis wlewamy do kieliszka od szampana, a następnie dopełniamy schłodzonym szampanem.
Flamingo
60 ml ginu
5 ml morelowej brandy
10 ml crème de cassis
5 ml soku z cytryny
kostki lodu
cytryna do ozdoby
Napełniamy shaker lodem i dodajemy wszystkie składniki. Wstrząsamy i przelewamy do kieliszka koktajlowego wypełnionego kruszonym lodem. Ozdabiamy plasterkiem cytryny.
Brandy Cassis
15 ml crème de cassis
45 ml koniaku
15 ml soku z cytryny
cytryna
Napełniamy shaker lodem i dodajemy wszystkie składniki. Wstrząsamy i przelewamy do kieliszka koktajlowego. Ozdabiamy plasterkiem cytryny.
A jeżeli ktoś będzie miał ochotę spróbować własnoręcznie przyrządzonej wersji tego likieru porzeczkowego? Oto przepis na domowe crème de cassis.
Crème de cassis: przepis do zrobienia w domu
Do stworzenia domowego likieru z czarnych porzeczek potrzebne będą:
300 g cukru,
500 ml spirytusu,
500 g czarnych porzeczek,
obrana skórka z cytryny
½ szklanki wody.
Do rondla wsypujemy cukier, wlewamy 1/2 szklanki wody i zagotowujemy mieszając aż cukier się rozpuści. Powstały syrop gotujemy ok. 2 minut a następnie studzimy i mieszamy e spirytusem.
Owoce płuczemy, oczyszczamy z szypułek, osuszamy na ręczniku. Przekładamy do wyparzonego i suchego słoika, dodajemy syrop oraz skórkę z cytryny. Całość mieszamy, zamykamy szczelnie słoik i odstawiamy na około 40 dni. Przez pierwsze dwa tygodnie koniecznie musimy co kilka dni potrząsać słoikiem, by jego zawartość się wymieszała.
Następnie przelewamy przez sitko wyłożone gazą lub filtr do kawy. Aby uzyskać maksimum smaku, wyciśnijmy również sok z owoców. Powstały syrop wlewamy do butelki i szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciemne miejsce na kolejne 30 dni.