Smakosze.pl
GIS przekazał niepokojące informacje

Canva / pr2is

Partie uwielbianego boczku są wycofywane ze sklepów

28 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

GIS regularnie ostrzega nas przed rozmaitymi zagrożeniami, które czyhają na nas w produktach spożywczych. Tym razem sanepid dopatrzył się niedopatrzenia w wędzonym boczku. Wykryto w nim składnik zanieczyszczony tlenkiem etylenu. Potencjalnie niebezpieczne produkty zostały wycofane ze sprzedaży.

Nie da się ukryć, że komunikaty zamieszczane przez GIS przeważnie nie zapowiadają niczego dobrego. Okazuje się, że w kilku partiach wędzonego boczku znalazła się substancja niedozwolona w produktach spożywczych dostępnych na terenie Unii Europejskiej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

GIS poinformował o wędzonym boczku, który nie spełnia ustalonych norm

W ostatnim czasie na rządowej stronie GIS opublikował kilka ostrzeżeń dla konsumentów. Niedawno informowaliśmy o wycofaniu ze sklepów wyrobów rybnych. Niestety kolejne produkty również musiały zniknąć ze sklepowych półek.

Zgodnie z komunikatem zamieszczonym przez GIS, firma Animex Foods Sp. z o.o. poinformowała o konieczności wycofania ze sprzedaży wyprodukowanego przez nią boczku. Wykorzystana w produkcie mieszanka przypraw mogła zawierać tlenek etylenu. Podobnie niebezpieczeństwo wykryto wcześniej w wyrobach mięsnych innego producenta.

GIS w swoim komunikacie podkreślił, że tlenek etylenu jest uznawany za substancję szkodliwą dla zdrowia, a jego wykorzystywanie w żywności jest zabronione na terenie Unii Europejskiej. Producent zdecydował o usunięciu ze sklepów kilku partii ichniejszego boczku.

Babka od siostry Anastazji

Wilgotna, a zarazem puszysta babka według siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Boczek mocno wędzony:

  • Nr partii: 3250609620; Termin przydatności do spożycia: 06.08.2021

  • Nr partii: 3250607932; Termin przydatności do spożycia: 28.07.2021

  • Nr partii: 3250609540; Termin przydatności do spożycia: 06.08.2021

  • Nr partii: 3250610011; Termin przydatności do spożycia: 11.08.2021

  • Nr partii: 3250610005; Termin przydatności do spożycia: 06.08.2021

  • Nr partii: 3250607934; Termin przydatności do spożycia: 28.07.2021

  • Nr partii: 3250608999; Termin przydatności do spożycia: 28.07.2021

  • Nr partii: 3250610013; Termin przydatności do spożycia: 11.08.2021

  • Nr partii: 3250608254; Termin przydatności do spożycia: 29.07.2021

  • Nr partii: 3250608919; Termin przydatności do spożycia: 04.08.2021

  • Nr partii: 3250608829; Termin przydatności do spożycia: 03.08.2021

  • Nr partii: 3250609417; Termin przydatności do spożycia: 06.08.2021

Boczek wędzony parzony szeroki:

  • Nr partii: 3250607301; Termin przydatności do spożycia: 25.07.2021

  • Nr partii: 3250608368; Termin przydatności do spożycia: 01.08.2021

GIS poinformował o szczegółach dotyczących podjętych działań

- Inspekcja Weterynaryjna w porozumieniu z producentem podjęła natychmiastowe działania, podczas których ustaliła ilość produktu wprowadzonego na rynek. Zakład niezwłocznie poinformował swoich odbiorców i klientów o wycofaniu z rynku kwestionowanego produkt - można wyczytać w komunikacie zamieszczonym na rządowej stronie przez GIS.

Warto nadmienić, że wymienione powyżej produkty dotyczą boczku sprzedawanego na wagę, który był dostępny na stoiskach mięsnych. GIS zaleca konsumentom niespożywanie produktów uwzględnionych w ostrzeżeniu.

Lepiej sprawdzić, czy potencjalnie niebezpieczny boczek nie trafił do naszego koszyka z zakupami. W związku z zaistniałą sytuacją producent boczku wystosował oświadczenie zamieszczone na jego stronie internetowej.

- W lipcu br. jeden z kontrahentów powiadomił nas o nieumyślnym dostarczeniu dodatku spożywczego zawierającego w składzie 0,33% mączki chleba świętojańskiego zanieczyszczonej tlenkiem etylenu (ETO). Niezwłocznie po otrzymaniu powyższej informacji przeprowadziliśmy stosowną ocenę ryzyka, w rezultacie której m.in. zleciliśmy akredytowanemu laboratorium zbadanie gotowych produktów wytworzonych z wykorzystaniem partii wspomnianego dodatku. Wyniki badań nie wykazały obecności ETO w naszych produktach, jednak kierując się zasadą ostrożności podjęliśmy decyzję o wycofaniu ich z rynku, informując o tym fakcie właściwe organy nadzoru oraz Klientów, tym samym będąc spójnym z podejściem Unii Europejskiej w powyższym zakresie - można wyczytać w oświadczeniu.

Potencjalnie niebezpieczny boczek

Potencjalnie niebezpieczny boczek

Canva / cynoclub

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gov.pl; Animex.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pyzy na talerzu

Produkty

Z jakich ziemniaków robić pyzy?

Czytaj więcej >
gotowanie makaronu

Produkty

Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał?

Czytaj więcej >
czosnek

Produkty

Jak powinno się kroić czosnek?

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Produkty

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Czytaj więcej >
bluszczyk kurdybanek

Produkty

Niezwykłe zalety bluszczyku kurdybanka

Czytaj więcej >

Produkty

Lidl promuje niemarnowanie żywności

Czytaj więcej >