Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czego nie wstawiać do mikrofalówki? Koniecznie zapamiętaj
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.04.2022 09:03

Czego nie wstawiać do mikrofalówki? Koniecznie zapamiętaj

mikrofalówka
canva/adrian825

Wiesz, czego nie wstawiać do mikrofalówki? Koniecznie zapamiętaj, bo konsekwencje mogą być opłakane. Kuchenka mikrofalowa jest pomocnym sprzętem, jednak jest sporo ograniczeń w jej stosowaniu. Z całą pewnością nie powinno się w niej podgrzewać suszonych owoców, które mogą mocno zabrudzić kuchenkę. Sprawdź, jakich jeszcze produktów lepiej do niej nie wstawiać.

Kuchenka mikrofalowa jest często używana w wielu domach. Dzięki niej można szybko podgrzać potrawy, czy rozmrozić mięso. Jednak nie wszystkie produkty spożywcze, podobnie, jak nie wszystkie naczynia, można do niej wstawiać. To dlatego, że mogą się roztopić, zapalić, a nawet wybuchnąć.

Czego nie wstawiać do mikrofalówki?

Ogrzewanie w mikrofalówce polega na tym, że mikrofale ogrzewają cząsteczki wody, znajdujące się w produkcie. Z tego powodu lepiej nie wstawiać do niej produktów spożywczych, które zawierają mało wody. Należy do nich np. masło i olej.

Lepiej też nie przyrządzać w niej surowego mięsa. Mikrofalówka ma problem z równomiernym podgrzewaniem. Dlatego jest bardzo prawdopodobne, że część mięsa będzie przegrzana, a część pozostanie surowa, co może być groźne dla naszego zdrowia.

W mikrofalówce nie gotujmy też jajek. Ich skorupki wybuchają pod wpływem działania mikrofal. Mikrofalówka nie jest też najlepsza w podgrzewaniu pieczywa, naleśników i ciast. Powoduje, że robią się gumowate, a potem szybko wysychają i tracą smak.

Choć zwykle nie podgrzewamy owoców i warzyw, to podgrzewanie w mikrofali niektórych może być szczególnie niebezpieczne. Z pewnością lepiej nie wstawiać potraw z suszonymi owocami, bo mogą oblepić całe wnętrze kuchenki. Podobnie lepiej nie podgrzewać ostrej papryczki, bo kapsaicyna, czyli substancja dająca jej ostrość, wydostanie się z niej na zewnątrz, co może być nieprzyjemne po otwarciu drzwiczek.

Co ciekawe, na smaku i walorach zdrowotnych traci też podgrzewany w mikrofali szpinak i seler. Co gorsza, powstają w nich związki szkodliwe dla zdrowia. Na wartości odżywczej tracą też podgrzewane potrawy z ziemniaków i buraków.

Jakich przedmiotów nie wstawiać do mikrofali?

Do mikrofalówki nie wstawiamy przedmiotów metalowych, np. miseczek, sztućców, a także folii aluminiowej. Mogą się zapalić.

Lepiej też nie podgrzewać naczyń ze złoceniami, bo zostaną wypalone i naczynie straci na wyglądzie. Poza tym w czasie podgrzewania mogą być słyszalne wybuchy dochodzące z kuchenki.

Sprawdź, jak czyścić kuchenkę mikrofalową, a także, jak szybko ugotować w niej ziemniaki.

mikrofalówka
mikrofalówka

Źródło zdjęcia: canva/bee32 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, haps

Zapraszamy na nasz Instagram