Smakosze.pl
Czosnek

Flickr / licencja: CC 2.0 / autor: Kjokkenutstyr Net

5 tricków na błyskawiczne obranie czosnku

13 Marca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Czosnek to jeden z ulubionych produktów spożywczych wszelkich smakoszy. Niestety posiada jedną, wyjątkowo uciążliwą wadę. Obieranie go zajmuje zazwyczaj całe wieki i powoduje wielki bałagan. Nic więc dziwnego, że niestrudzeni internauci postanowili

Kto z nas nie wzdychał z bezradności, widząc w składnikach potrawy czosnek? Wizja żmudnego obierania mocno przytwierdzonej skórki to z całą pewnością nic przyjemnego. Całe szczęście możesz nie tylko zrobić to szybciej, ale także całkiem dobrze się przy tym bawić. 

Czosnek w słoiku

To jeden z naszych absolutnie ulubionych sposobów obierania czosnku z łupinek. Wystarczy jedynie wrzucić niedbale wyjęte z główki ząbki czosnku do słoika, a następnie energicznie postrząsać niczym shakerem. 

Już po kilkunastu sekundach zauważymy, że łupinki swobodnie latają po wnętrzu słoika. Natomiast po jego otworzeniu, naszym oczom ukażą się idealnie obrane ząbki. Jeśli nawet przy jakimś z nich znajdzie się odrobina łupiny - wystarczy przetrzeć to miejsce palcem, a ona z łatwością odejdzie.

Kadr pochodzi z materiału Jak łatwo obrać czosnek za pomocą słoika opublikowanego na kanale Kuchnia Plus na platformie Youtube.

Namoczenie czosnku w wodzie 

 Do tego tricku potrzebujemy: miskę, wodę oraz czosnek. Tu także zasada działania jest bajecznie prosta. Wystarczy do miski z wodą (zimną, zwykłą z kranu) włożyć nieobrane ząbki czosnku. Po kilku minutach w takiej kąpieli wyjmujemy czosnek. 

Łupina czosnku pod wpływem wilgoci staje się delikatniejsza i z łatwością odchodzi. Teraz wystarczy delikatnie podwadzić ją za pomocą nożyka i właściwie sama zacznie schodzić z czosnku. Dodatkowym plusem tej metody jest brak bałaganu, obciążone wodą łupinki nie latają po całej kuchni i po chwili nie ma śladu po całej procedurze obierania. 

Czosnek w mikrofali 

Jeszcze kilka lat temu wszędzie straszono nas, że mikrofala to zło ostateczne w kuchni. Ba, sama Magda Gessler prowadziła z nią jawną wojnę w "Kuchennych Rewolucjach". Wygląda na to jednak, że zła passa mikrofali minęła, bo w szybkich kuchennych trickach nie ma sobie równych. 

Aby obrać czosnek za pomocą mikrofali, wystarczy położyć w miseczce kilka nieobranych ząbków i wstawić do kuchenki za 10 sekund. Po tym czasie, pod wpływem ciepła, podobnie jak było w przypadku zanurzenia czosnku w wodzie - skórka będzie odchodziła bez żadnego wysiłku z naszej strony. 

Sposób Gordona Ramsaya 

To już prawdziwy klasyk, bez którego zestawienie nie mogłoby być kompletne. Tutaj do jego wykonania wystarczy szeroki nóż oraz rzecz jasna, ząbki czosnku. Bokiem noża naciskamy na ząbek i lekko dociskamy do dołu.

Siła nacisku sprawia, że ząbek delikatnie pęka, a w międzyczasie odchodzi od niego łupinka. Ten sposób przy odpowiedniej wprawie zajmuje jedynie kilka sekund. Nic dziwnego, że sam Ramsay go tak uwielbia. 

Wydłubanie czosnku 

Tutaj zamiast jak największego noża, potrzebujemy małego, ostrego nożyka. Swojego czasu filmik z tym sposobem był hitem internetu i zaskoczył każdego, kto miał okazję go zobaczyć. 

Aby obrać czosnek tym sposobem, nie musimy nawet oddzielać poszczególnych ząbków. Wystarczy przytrzymać całą główkę czosnku i po kolei wbijać nożyk w poszczególne ząbki. Wraz z cofaniem się nożyka z główki zaczną wychodzić całkowicie obrane ząbki. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobieta.onet/ wprost / haps

Podobne artykuły

Jaki bób wybrać?

Porady

Jak wybrać świeży bób?

Czytaj więcej >

Porady

Niezwykłe zastosowanie obierek z ogórka

Czytaj więcej >
Mleko i karp

Porady

W jakim celu moczy się karpia w mleku? Podpowiadamy czy warto tak robić

Czytaj więcej >
Jak mrozić pierogi?

Porady

Pierogi i uszka mrozić surowe czy ugotowane? Rozmrażać wrzucając od razu na wrzątek?

Czytaj więcej >
zupa

Porady

Gessler zdradziła, jak ugotować idealną zupę

Czytaj więcej >
Ziemniaki - jak je gotować?

Porady

Najwłaściwszy sposób gotowania ziemniaków

Czytaj więcej >