Smakosze.pl Porady Czy można jeść kiełkujący czosnek? Mnóstwo osób jest w błędzie
canva/pbnew

Czy można jeść kiełkujący czosnek? Mnóstwo osób jest w błędzie

2 stycznia 2023

Czy czosnek, który kiełkuje, jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Spożycie wyrazistej przyprawy z zielonymi fragmentami może budzić pewne obawy. Dowiedziono jednak, że warzywo w tej postaci nie jest trujące. Nie warto zatem go wyrzucać.

Nie tak dawno natknąć można było się na opinię, że kiełkujący czosnek jest szkodliwy. Z szeregu badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej wynika jednak, że powtarzana informacja jest błędna i warzywo nie wykazuje cech trucizny.

Czy kiełkujący czosnek szkodzi?

Wbrew powielanej informacji, czosnek z zielonymi fragmentami nie tylko nie jest trujący, ale też ma więcej przeciwutleniaczy niż roślina, która nie wykiełkowała. To oznacza, że warzywo w tej postaci absolutnie nie powinno trafiać do kosza.

Wyrzucanie kiełkującego czosnku będzie marnowaniem żywności. W tej postaci może i nie prezentuje się rewelacyjnie, ale zdecydowanie wart jest zjedzenia i zachowa wszystkie swoje właściwości.

Jakie zalety ma czosnek?

Czosnek zawiera szereg związków wykazujących korzystne dla naszego organizmu działanie. Szczególnie cenne są siarczki i allicyna, które wspierają leczenie infekcji wirusowych. W pełnej charakteru przyprawie znajdziemy też wiele witamin m.in. sprzyjającą podniesieniu odporności witaminę C czy działającą ochronnie na wzrok prowitaminę A.

Kiełkujące okazy obfitują także w przeciwutleniacze, które odgrywają niebagatelną rolę w przeciwdziałaniu nowotworzenia poprzez zwalczanie wolnych rodników i zapobieganie ich powstawaniu. W konsekwencji zatem spowalniają starzenie się organizmu.

Na naszej stronie znajdziecie proste sposoby na włączenie czosnku do diety. Spróbujcie koniecznie doskonałej pasty kanapkowej z przepisu Ewy Wachowicz. Być może skusicie się także na syrop z aromatycznego warzywa — jest idealny na wzmocnienie.

Wiemy,czy można jeść kiełkujący czosnek
canva/wingedwolf

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy