Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Stasia od lat robi najlepsze racuchy. Zawsze pamięta o 1 najważniejszej zasadzie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.01.2023 22:33

Babcia Stasia od lat robi najlepsze racuchy. Zawsze pamięta o 1 najważniejszej zasadzie

Babcia Stasia od lat robi najlepsze racuchy. Zawsze pamięta o 1 najważniejszej zasadzie
canva/Dar1930

Babcia Stasia zdradziła recepturę na najlepsze racuchy z dodatkiem świeżych drożdży. Racuchy są puszyste, delikatne i pełne smaku. Nie chłoną również tłuszczu podczas smażenia. Podaj je z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą. Poznaj sekretny przepis babci na racuchy.

W sekretnym przepisie babci na racuchy nie znajdziemy startych jabłek i innych dodatków. Babcia Stasia przygotowuje słodkie placuszki z mleka, świeżych drożdży, jajek i cukru. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. To najważniejsza zasada. Do ciasta dodaje również odrobinę spirytusu, który zapobiega wchłanianiu oleju podczas smażenia, a racuchy nie są tłuste i ciężkie.

Babcia Stasia wymieszany rozczyn od razu wlewa do przesianej mąki i dodaje kilka innych składników. Dopiero wtedy odstawia na chwilę ciasto, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Po dodaniu jajek i mleka, ciasto wyrabia ręcznie przy pomocy drewnianej łyżki. To kolejny trik w sekretnym przepisie babci na racuchy.

Ciasto na racuchy przed smażeniem musi odpocząć przez około 30 minut. Dopiero wtedy babcia smaży je na mocno rozgrzanym oleju. Do smażenia wykorzystaj olej rzepakowy o wysokiej temperaturze dymienia, dzięki któremu słodkie placuszki się nie przypalą.

Sekretny przepis babci na racuchy ze świeżymi drożdżami

Składniki:

  • szklanka mleka

  • 40 dag mąki pszennej

  • 3 dag świeżych drożdży

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej

  • opakowanie cukru z wanilią

  • 4 łyżeczki cukru

  • łyżka spirytusu

  • szczypta soli

  • cukier puder do podania

  • ulubiona konfitura do podania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić najlepsze racuchy drożdżowe? Pięknie rosną podczas smażenia

Mleko podgrzej delikatnie w rondlu, przesiej mąkę. Drożdże pokrusz, przełóż do miseczki, następnie wlej kilka łyżek mleka. Wsyp 2 łyżeczki cukru, dokładnie wymieszaj.

Przesianą mąkę wsyp do miski, wlej rozpuszczone drożdże, przemieszaj delikatnie. Wsyp sól, cukier i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wbij jajka, wlej resztę ciepłego mleka, wsyp mąkę i ponownie wymieszaj. Wlej spirytus i połącz wszystkie składniki.

Gdy ciasto będzie już wyrobione, miskę przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w suche i ciepłe miejsce. Racuchy smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podaj z cukrem pudrem i konfiturą, smacznego.

Zimą do racuchów polecam domową konfiturę z pigwy z cynamonem, jest słodka i rozgrzewająca. Świetnym pomysłem są również powidła czekoladowe ze śliwką według przepisu Małgorzaty Ostrowskiej.

racuchy
canva/Darius Dzinnik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Obiad Danie Mleko