Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy można jeść ogórki kiszone z białym nalotem?
Monika Dec
Monika Dec 04.02.2022 01:00

Czy można jeść ogórki kiszone z białym nalotem?

ogórki kiszone
canva/FactoryTh

Ogórki kiszone należą nie od dziś do największych przysmaków. Chętnie wykorzystujemy je do sałatek, surówek lub past kanapkowych. Wiele osób zastanawia się, czy można jeść słynne kiszonki, gdy pojawia się na nich biały nalot. Śpieszymy z odpowiedzią!

Ogórki kiszone pokryły się białym nalotem? Absolutnie nie jest to powód, aby przysmak miał wylądować w koszu. Wręcz przeciwnie można powiedzieć, że jest to powód do ... zadowolenia!

Czy można jeść ogórki kiszone z białym nalotem?

Biały nalot na ogórkach kiszonych absolutnie nie jest powodem do obaw. Odpowiedzialne są za niego bakterie kwasu mlekowego. Co więcej, są one naturalnym probiotykiem, który bardzo pozytywnie wpływa na naszą odporność. Dodatkowo bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszych jelit.

Niestety, są sytuacje, w których powinniśmy wstrzymać się z jedzeniem ogórków kiszonych. Dzieje się tak, gdy pokrywa je pleśń. Jak ją rozpoznać?

Jak rozpoznać pleśń na ogórkach kiszonych?

Warto zapamiętać, że pleśń na ogórkach kiszonych zawsze pojawia się punktowo. Charakteryzuje ją grubość oraz kolor (niebieski, szary lub zielony). Często wiąże się z nią niestety niezbyt przyjemny zapach. Takie ogórki zdecydowanie nie nadają się do spożycia! Jaki jest powód powstawania pleśni?

Niestety, często jest to wynik naszych błędów. Ogórki kiszone pleśnieją, gdy nie są w pełni przykryte zalewą. To właśnie ona zabezpiecza je przed rozkładem. Dlatego, w procesie kiszenia powinniśmy na tę czynność zwrócić szczególną uwagę. Warto również zadbać o to, aby ogórki były umieszczone ciasno w słoiku. Nie będą się wtedy przemieszczać w naczyniu i nie wypłyną na powierzchnię zalewy.

Polecamy nasze pozostałe artykuły. Dowiesz się z nich m.in. dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku oraz poznasz sekretny przepis siostry Anastazji na charakterne kopytka z dodatkiem papryki.

kiszone ogórki
kiszone ogórki

źródło: canva/bit245

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp/Klaudyna Hebda/newsy gotujmy/winiary/onet gotowanie

Tagi: