Charakterne, lekko pikantne kopytka z przepisu siostry Anastazji
Niezawodna siostra Anastazja podzieliła się kolejnym wspaniałym przepisem. Tym razem wzięła na swój warsztat uwielbiane kopytka. Okazuje się, że dodatek mielonej papryki idealnie podkręca ich smak. Jak zrobić słynne danie w nieco bardziej charakternej wersji? Odpowiedź poniżej!
Kopytka zdecydowanie należą do klasyki polskiej kuchni. Proste mączne dania ma wielu amatorów zarówno wśród młodszych, jak i starszych smakoszy. Warto jednak mieć świadomość, że nawet taki klasyk można podać w nieco inny sposób. Tu z pomocą przychodzi niezastąpiona siostra Anastazja. Jej patent na kopytka w nieco ostrzejszej wersji naprawdę nie ma sobie równych!
Wyjątkowe charakterne kopytka od siostry Anastazji
Lista składników:
50 dag ugotowanych i zmielonych ziemniaków
15 dag mąki ziemniaczane
2 jajka
1 łyżka oliwy
papryka ostra w proszku
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Dodaj do ugotowanych i zmielonych ziemniaków mąkę ziemniaczaną, dwa jajka oraz oliwę. Masę dopraw papryką oraz pieprzem i wyrób ciasto.
Z uformowanego ciasta o grubości ok. 1,5 cm, odkrój nożem ukośne, równej wielkości kluski. Wrzucaj je partiami do gorącej osolonej wody, delikatnie mieszając do czasu ich wypłynięcia, po czym gotuj je jeszcze przez około 3 minuty na wolnym ogniu.
Przydatne wskazówki:
jeśli nie przepadasz za smakiem papryki ostrej, możesz dodać do kopytek nieco łagodniejszą, ale w dalszym ciągu aromatyczną papryką wędzoną
Kopytka możesz podawać np. sosem grzybowym oraz ulubioną surówką np. z marchewki i pora
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji wyd. WAM