Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy można jeść surową cukinię?
Adam Moskal
Adam Moskal 13.02.2022 01:00

Czy można jeść surową cukinię?

Surowa cukinia
canva/margouillatphotos, Getty Images Pro

Cukinia najczęściej ląduje w węgierskim leczo lub innym gulaszu, a także często dodaje się ją do past i zup. Wiele można usłyszeć o rzekomych negatywnych właściwościach tego warzywa, jeśli zje się je na surowo. Cukinię można jednak jeść bezpiecznie bez gotowania - trzeba jedynie pamiętać o dokładnym wymyciu jej pod bieżącą wodą.

Cukinia gości w naszej kuchni w wielu daniach i przepisach. Jej uniwersalność, łagodny smak i prostota przygotowania sprawiają, że chętnie dodajemy ją do ulubionych potraw. Czy można jeść ją na surowo?

Pytanie to dla niektórych nie ma jednoznacznej odpowiedzi, głównie przez pewien mit, jakoby zjedzenie jej na surowo miało mieć złe skutki dla zdrowia czy samopoczucia człowieka. Czy tak jest w istocie?

Cukinia na surowo

Surowa cukinia nie stanowi żadnego zagrożenia dla ludzi, dlatego zjedzenie jej w sałatce czy surówce bez gotowania nie jest niczym groźnym. Dlaczego więc niektóre sztuki mają specyficzny gorzki smak?

Odpowiada za niego substancja obecna we wszystkich warzywach dyniowatych - kukurbitacyna. Dziko rosnące rośliny korzystają z niej, aby zniechęcić zwierzęta i owady do spożywania łodyg i pędów. Hodowlane gatunki są jej w większości pozbawione.

Niekiedy z powodu złych warunków hodowlanych, związek ten przenika do warzyw i niszczy ich smak. W przypadku cukinii wystarczy zwykle posypać ją po rozkrojeniu sola i odstawić na 15 minut. Po zlaniu soku, po goryczce nie powinno być śladu.

Przed spożyciem zawsze myj warzywa

Gdy decydujesz się jeść cukinie na surowo, za każdym razem pamiętaj o dokładnym opłukaniu jej bieżącą wodą i skrupulatnym umyciu. Na powierzchni warzyw, lecz również owoców, często gromadzą się szkodliwe substancje.

Zazwyczaj jest to kurz i brud podróży, lecz niekiedy mogą to być pestycydy i inna chemia, mająca za zadanie wydłużyć ich przydatność do spożycia. Warto mieć pewność, że je się czyste produkty.

Na skórce mogą być obecne także pasożyty, bakterie czy grzyby, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Po umyciu po prostu przetrzyj cukinie ręcznikiem kuchennym i możesz przejść do krojenia.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować z kawy pyszny deser. Ten tekst wyjawia przepis na cukinię marynowaną w miodzie i kurkumie.

Cukinia

Źródło zdjęcia: canva/MelanieMaier, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: palcelizac; e-ogrodek.pl; medme

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta