Smakosze.pl Porady Czy należy smażyć ogórki kiszone do zupy ogórkowej?
canva/Lilechka75

Czy należy smażyć ogórki kiszone do zupy ogórkowej?

3 września 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Zupa ogórkowa z pewnością należy do jednych z najpopularniejszych potraw. Ile kucharzy, tyle sposobów jej przyrządzenia. W Małopolsce dużą popularnością cieszy się jej wersja ze smażonymi ogórkami kiszonymi. Jaki jest powód takiego "zabiegu"?

Niemal każdy miłośnik gotowania ma swój niezawodny patent na zupę ogórkową. W końcu przynajmniej raz w tygodniu gości ona niemal w każdym domu. Okazuje się, że szczególnie w Małopolsce popularne jest wcześniejsze podsmażenie ogórków kiszonych do uwielbianej zupy. Skąd ten pomysł?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego smaży się ogórki do zupy ogórkowej?

Ogórki kiszone do zupy ogórkowej warto podsmażyć na tłuszczu.Zwolennicy tego tricku uważają, że czynność wydobywa z tych warzyw dodatkowe walory smakowe, co nadaje zupie nieco bogatszy, bardziej interesujący smak. Poniżej podajemy przepis na zupę ze smażonymi na maśle ogórkami kiszonymi. Wypróbujesz?

Przepis na zupę ogórkową z podsmażonymi na maśle ogórkami

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa

  • 5 ziemniaków

  • pietruszka

  • marchewka

  • kawałek selera

  • jasna część pora

  • 2 ząbki czosnku

  • 6 ogórków kiszonych

  • woda z ogórków kiszonych (1/2 szklanki)

  • pęczek koperku

  • majeranek

  • ziele angielskie - 2 ziarna

  • liść laurowy

  • pieprz i sól do smaku

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

  • łyżka mąki

  • masło

Sposób wykonania:

Wlej do garnka ok. 4 l zimnej wody. Włóż do niej porcję rosołową i zagotuj. Zmniejsz ogień i zbierz szumowiny. Dodaj do wywaru ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, sól oraz pieprz. Obierz, umyj i pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę, por i seler. Gotuj warzywa przez 15 minut, a po tym czasie dorzuć do nich ziemniaki.

Odsącz z zalewy ogórki kiszone i pokrój w cienkie plasterki. Rozpuść na patelni masło i smaż je przez około 10 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodaj do zupy podsmażone ogórki, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony majeranek. Chwilę pogotuj, a na koniec dodaj do niej zmiksowaną z łyżką mąki śmietankę. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz wiele innych wyjątkowych przepisów m.in. na aromatyczną zupę cebulową oraz bajecznie pyszne ogórki "krokodylki" .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps/przyslij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy