Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-03T164540.515

canva/fudio

Nietypowy przepis na obłędnie pyszną grecką wersję gołąbków

3 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Gołąbki to tradycyjne danie, które bardzo często gości w naszych kuchniach. Zazwyczaj serwujemy jego tradycyjną wersję. Warto jednak od czasu do czasu postawić na eksperyment i zamiast kapusty postawić na apetyczne liście winogron.

Chociaż klasyczna wersja gołąbków nie ma sobie równych, to coraz większą popularnością cieszą się te mniej typowe wersje gołąbków bez tradycyjnej kapusty. Niedawno pisaliśmy o tym, jak je przyrządzić z cukinii. Dziś podpowiadamy, jak je przygotować w greckim stylu, czyli zawinięte w apetyczne liście winogron.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyjątkową grecką wersję gołąbków

Składniki:

  • słoik liści winogron w zalewie

  • 1/2 kg mielonego mięsa

  • szklanka ryżu

  • cebula

  • pęczek natki pietruszki

  • suszona mięta

  • sok z dwóch cytryn

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Wyjmij z zalewy liście winogron i opłucz je w wodzie. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na oliwie, a następnie dodaj do niej pomidory oraz mięso i lekko obsmaż. Dopraw farsz suszoną miętą, natką pietruszki oraz solą i pieprzem.

Kotlety ruskie

Delikatne i lekkie kotlety ruskie z ziemniakami i twarogiem

CZYTAJ DALEJ

Dodaj do farszu ryż i sok z cytryny, a następnie dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź farsz.

Nakładaj gotowy farsz na położone błyszczącą stroną od dołu liście winogron, starając się nadać gołąbkom podłużny kształt.

Załóż dwa przeciwległe boki liścia i zwiń ruloniki. Wyłóż naczynie do zapiekania liśćmi winogron, a następnie ułóż na nich gołąbki. Wierz przykryj resztą liści, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Podlej wodą i piecz godzinę w temperaturze 180 stopni C. Smacznego!

Polecamy również przepis na tradycyjne gołąbki siostry Anastazji.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >