Nietypowy przepis na obłędnie pyszną grecką wersję gołąbków
Gołąbki to tradycyjne danie, które bardzo często gości w naszych kuchniach. Zazwyczaj serwujemy jego tradycyjną wersję. Warto jednak od czasu do czasu postawić na eksperyment i zamiast kapusty postawić na apetyczne liście winogron.
Chociaż klasyczna wersja gołąbków nie ma sobie równych, to coraz większą popularnością cieszą się te mniej typowe wersje gołąbków bez tradycyjnej kapusty. Niedawno pisaliśmy o tym, jak je przyrządzić z cukinii. Dziś podpowiadamy, jak je przygotować w greckim stylu, czyli zawinięte w apetyczne liście winogron.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wyjątkową grecką wersję gołąbków
Składniki:
słoik liści winogron w zalewie
1/2 kg mielonego mięsa
szklanka ryżu
cebula
pęczek natki pietruszki
suszona mięta
sok z dwóch cytryn
6 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Wyjmij z zalewy liście winogron i opłucz je w wodzie. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na oliwie, a następnie dodaj do niej pomidory oraz mięso i lekko obsmaż. Dopraw farsz suszoną miętą, natką pietruszki oraz solą i pieprzem.
Dodaj do farszu ryż i sok z cytryny, a następnie dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź farsz.
Nakładaj gotowy farsz na położone błyszczącą stroną od dołu liście winogron, starając się nadać gołąbkom podłużny kształt.
Załóż dwa przeciwległe boki liścia i zwiń ruloniki. Wyłóż naczynie do zapiekania liśćmi winogron, a następnie ułóż na nich gołąbki. Wierz przykryj resztą liści, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Podlej wodą i piecz godzinę w temperaturze 180 stopni C. Smacznego!
Polecamy również przepis na tradycyjne gołąbki siostry Anastazji.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se