Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nietypowy przepis na obłędnie pyszną grecką wersję gołąbków
Monika Dec
Monika Dec 03.09.2021 02:00

Nietypowy przepis na obłędnie pyszną grecką wersję gołąbków

Projekt bez tytułu - 2021-09-03T164540.515
canva/fudio

Gołąbki to tradycyjne danie, które bardzo często gości w naszych kuchniach. Zazwyczaj serwujemy jego tradycyjną wersję. Warto jednak od czasu do czasu postawić na eksperyment i zamiast kapusty postawić na apetyczne liście winogron.

Chociaż klasyczna wersja gołąbków nie ma sobie równych, to coraz większą popularnością cieszą się te mniej typowe wersje gołąbków bez tradycyjnej kapusty. Niedawno pisaliśmy o tym, jak je przyrządzić z cukinii. Dziś podpowiadamy, jak je przygotować w greckim stylu, czyli zawinięte w apetyczne liście winogron.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyjątkową grecką wersję gołąbków

Składniki:

  • słoik liści winogron w zalewie

  • 1/2 kg mielonego mięsa

  • szklanka ryżu

  • cebula

  • pęczek natki pietruszki

  • suszona mięta

  • sok z dwóch cytryn

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Wyjmij z zalewy liście winogron i opłucz je w wodzie. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na oliwie, a następnie dodaj do niej pomidory oraz mięso i lekko obsmaż. Dopraw farsz suszoną miętą, natką pietruszki oraz solą i pieprzem.

Dodaj do farszu ryż i sok z cytryny, a następnie dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź farsz.

Nakładaj gotowy farsz na położone błyszczącą stroną od dołu liście winogron, starając się nadać gołąbkom podłużny kształt.

Załóż dwa przeciwległe boki liścia i zwiń ruloniki. Wyłóż naczynie do zapiekania liśćmi winogron, a następnie ułóż na nich gołąbki. Wierz przykryj resztą liści, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Podlej wodą i piecz godzinę w temperaturze 180 stopni C. Smacznego!

Polecamy również przepis na tradycyjne gołąbki siostry Anastazji.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: