Smakosze.pl

canva/fudio

Nietypowy przepis na obłędnie pyszną grecką wersję gołąbków

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Gołąbki to tradycyjne danie, które bardzo często gości w naszych kuchniach. Zazwyczaj serwujemy jego tradycyjną wersję. Warto jednak od czasu do czasu postawić na eksperyment i zamiast kapusty postawić na apetyczne liście winogron.

Chociaż klasyczna wersja gołąbków nie ma sobie równych, to coraz większą popularnością cieszą się te mniej typowe wersje gołąbków bez tradycyjnej kapusty. Niedawno pisaliśmy o tym, jak je przyrządzić z cukinii . Dziś podpowiadamy, jak je przygotować w greckim stylu, czyli zawinięte w apetyczne liście winogron.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyjątkową grecką wersję gołąbków

Składniki:

  • słoik liści winogron w zalewie

  • 1/2 kg mielonego mięsa

  • szklanka ryżu

  • cebula

  • pęczek natki pietruszki

  • suszona mięta

  • sok z dwóch cytryn

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Wyjmij z zalewy liście winogron i opłucz je w wodzie. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na oliwie, a następnie dodaj do niej pomidory oraz mięso i lekko obsmaż. Dopraw farsz suszoną miętą, natką pietruszki oraz solą i pieprzem.

Dodaj do farszu ryż i sok z cytryny, a następnie dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź farsz.

Nakładaj gotowy farsz na położone błyszczącą stroną od dołu liście winogron, starając się nadać gołąbkom podłużny kształt.

Załóż dwa przeciwległe boki liścia i zwiń ruloniki. Wyłóż naczynie do zapiekania liśćmi winogron, a następnie ułóż na nich gołąbki. Wierz przykryj resztą liści, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Podlej wodą i piecz godzinę w temperaturze 180 stopni C. Smacznego!

Polecamy również przepis na tradycyjne gołąbki siostry Anastazji.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >