Smakosze.pl Porady Czy smażonego karpia można mrozić?
canva/TeresaKasprzycka

Czy smażonego karpia można mrozić?

26 grudnia 2021

Karp jeszcze w wielu domach pojawia się na świątecznym stole. Nierzadko przygotowujemy go w zbyt dużej ilości. Nadmiar świątecznego jedzenia zwykle można zamrozić. Okazuje się, że jeśli usuniemy z ryby panierkę, przechowanie jej w chłodzie również będzie możliwe.

Po świątecznej wieczerzy często zostaje sporo jedzenia. W kolejnych dniach staramy się dojeść ulubione potrawy. Nie zawsze jednak się to udaje. Podpowiadaliśmy wam już, jak długo można przechowywać tradycyjne dania i wyjaśnialiśmy, dlaczego lepiej nie trzymać ich na balkonie . Teraz radzimy jak poradzić sobie z wigilijnym karpiem.

Co zrobić z nadmiarem świątecznej ryby?

Panierowane dzwonki czy filety możemy zamrozić po zdjęciu z nich panierki. W tym celu obrane kawałki ryby zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki. Gdy zamarzną, wszystkie części przekładamy do torby lub większego pojemnika z przeznaczeniem do mrożenia.

Tak przygotowanego karpia możemy przechowywać nawet przez pół roku. Na opakowaniu warto umieścić kartkę z datą zamrożenie, aby wiedzieć, kiedy upływa termin przydatności. Odmrażanie przeprowadzamy, wstawiając go do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Po 20 minutach ryba będzie gotowa do jedzenia.

Świeżego karpia też można zamrozić

Rybę można przechować także w postaci surowej. Lepiej jednak nie wkładać do zamrażalnika nieoczyszczonych kawałków. Warto pozbawić ją wnętrzności i podzielić na porcje. Nie zaszkodzi również nacieranie karpia solą i przyprawami.

Owinięte folią aluminiową ryby mogą spokojnie poczekać do czasu, gdy zdecydujemy się je przygotować. W ten sposób zagwarantujemy sobie brak rybiego zapachu w zamrażalniku i soczystość mięsa.

Patent ten doskonale sprawdzi się przed wigilią. Przygotowana wcześniej ryba będzie gotowa w kilka chwil. Jeśli niespodziewanie będzie z nami mniej osób — mięso się nie zmarnuje. Nieco gorzej będzie, jeśli zdecydujemy się na zrobienie karpia w galarecie . Niestety musimy go zjeść do sześciu dni od przyrządzenia.

Mrożone filety rybne
Rybę po zakupie można zamrozić. Trzeba ja wcześniej oczyścić.

Źródło zdjęcia: canva/BerglindJack

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: rodzice, haps Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy