Czy warto pić gorącą herbatę z miodem i cytryną? Eksperci mają wiele zastrzeżeń
Herbata z miodem i cytryną kojarzy nam się z panaceum na przeziębienie. Taki napój zwykle przygotowywały nam babcie czy mamy, gdy mieliśmy infekcję. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie stanowi idealnego połączenia. Podobnie dobrym pomysłem nie jest dodatek miodu do gorącego napoju.
Herbata sama w sobie nie jest złym pomysłem w walce z przeziębieniem. Zawarte w niej polifenole hamują rozwój wirusów i wspierają nasz organizm w walce z chorobą. Czy jednak łączenie herbaty z cytryną i miodem jest zawsze dobrym pomysłem?
Herbata z dodatkiem cytryny
Liście herbaty zawierają w sobie pierwiastek glinu . Glin, czyli inaczej aluminium , jest toksyczny dla naszego organizmu. W swojej czystej formie powstałej przy przyrządzaniu naparu, glin nie jest jednak dobrze przyswajalny przez nasz organizm .
Dodając do herbaty cytrynę powodujemy, że w naszym napoju powstaje nowy związek chemiczny. Cytrynian glinu , bo o nim mowa, dużo łatwiej się wchłania, a jego ilość w herbacie wzrasta kilkudziesięciokrotnie . Nie jest to obojętne dla naszych narządów. Nadmiar tego związku w diecie może przyczyniać się do choroby Alzheimera oraz źle wpływać na wątrobę.
Miód do gorącego napoju?
Miód sam w sobie jest bardzo wartościowym produktem . Swoje uzdrawiające właściwości zawdzięcza dwóm enzymom - diastazie oraz inwertazie . Czy dodawanie miodu do gorącej herbaty jest jednak dobrym pomysłem?
Herbata z miodem bez wątpienia jest skuteczna w walce z przeziębieniem , jednak pod jednym warunkiem. Gorąca woda , czyli mająca temperaturę wyższą niż 50 st. C, zmniejsza udział korzystnych enzymów w miodzie . Aby dodać miód do herbaty poczekajmy więc chwilę, aż napój przestygnie, lecz będzie wystarczająco ciepły, aby miód łatwo się w nim rozpuścił .
Miód w herbacie, poza właściwościami bakteriobójczymi i przeciwgrzybicznymi, ma jeszcze inne działanie. Dzięki słodkiemu smakowi pozwala niejako oszukać apetyt na słodkości . Ponadto, dzięki wysokiej zawartości glukozy, skutecznie pobudza nasz mózg do działania . Wypróbuj ten przepis na niezwykle aromatyczną herbatę . Na zimę idealna jest ta rozgrzewająca kawa z oryginalnym dodatkiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Domowy ketchup z przepisu Gessler nie ma sobie równych. Nie uwierzysz, czym się go doprawia
-
Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach
-
Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację