Czy zdaniem ekspertów używanie drewnianych łyżek w kuchni jest bezpieczne?
W praktycznie każdej kuchni znajduje się pokaźny zapas drewnianych łyżek, łopatek, szpatułek i innych przyborów. Są tanie w produkcji, wytrzymałe i niezawodne, jednak skrywają w sobie jedną bardzo dużą wadę. Często przez nieumiejętne mycie i suszenie pojawiają się na nich pęknięcia, w których mogą gromadzić się resztki jedzenia. To prowadzi do namnażania się groźnych bakterii, które mogą doprowadzić do problemów ze zdrowiem.
Drewniane łyżki inne narzędzia kuchenne są prawdopodobnie najczęściej kupowanymi przez domowych kucharzy przyborami. Ich niewielka cena zachęca do wydawania pieniędzy, a prosta obsługa i duża wytrzymałość są kolejnymi atutami. Czy można gotować nimi bez żadnego stresu?
Niestety okazuje się, że nie do końca. Wiele mówi się o porowatości drewna, które z łatwością wchłania wilgoć, a wraz z nią, niechciane patogeny. O ile to nie jest dużym problemem, gdyż mikroby nie mają drogi ucieczki i umierają wewnątrz drewna, tak pęknięcia i szczeliny, od czasu do czasu pojawiające się w źle suszonych narzędziach, mogą sprawić sporo kłopotów.
Dlaczego drewniane łyżki są niehigieniczne?
Nie bez powodu odradza się mycie ich w zmywarce - w urządzeniu zwykle panuje bardzo wysoka temperatura, mająca za zadanie przyspieszyć proces czyszczenia, a także wyjaławia powierzchnie talerzy, sztućców czy garnków. Szkło i metal radzi sobie z nią z łatwością, lecz drewno nie jest tak odporne.
Pod wpływem dużych zmian temp. struktura drewna ulega silnym naprężeniom, co przekłada się na pękanie wzdłuż słojów. W ich wnętrzu z łatwością zagnieżdżają się resztki jedzenia, których doczyszczenie jest praktycznie niemożliwe. Nawet przy użyciu drucianej szczotki i szorowaniu kawałki żywności nie wypadają.
W ciągu kilkunastu godzin namnażają się w nich bakterie, które po dostaniu się do ludzkiego organizmu, powodują zatrucia pokarmowe oraz inne problemy ze zdrowiem. Drewno pęka także przy długim użytkowaniu, więc łyżki z tego materiału nie są najlepszym wyborem - zamiast niego zaleca się metal oraz silikon.
Jak dbać o drewniane narzędzia?
Ci, którzy nie są w stanie zrezygnować z tradycyjnych materiałów, powinni nauczyć się podstawowej pielęgnacji i konserwacji drewnianych przyborów. Podstawą jest kupowanie łyżek z twardego drewna jak klon, orzech czy drzewo oliwne. Miękkie sosnowe warianty są tanie, jednak łatwo niszczeją i wchłaniają nieprzyjemne aromaty.
Jeśli zauważy się, że drewno zaczyna wyglądać na suche, warto przetrzeć je mineralnym olejem spożywczym, który stosuje się do konserwacji drewnianych desek czy rękojeści noży. Olej wchłonięty zostanie w pory drewna, uszczelni je i zapobiegnie zbyt częstemu pękaniu.
Samo mycie takich narzędzi powinno być wykonywane ręcznie w letniej wodzie, z użyciem delikatnych detergentów. Nie trzeba wycierać ich żadnymi ścierkami, wystarczy zostawić je na powietrzu, aby naturalnie wyschły.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czego nie należy podgrzewać w mikrofalówce. Ten tekst wyjawia najlepszy sposób na przechowywanie chleba.
Źródło zdjęcia: canva/Serhii Ivashchuk, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak prawidłowo gotować parówki? Zdradzamy najważniejsze zasady
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: zdrowie.wprost.pl Zapraszamy na nasz Instagram