Smakosze.pl Produkty Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? Wyjaśniamy raz na zawsze
canva/ Waldemarus

Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? Wyjaśniamy raz na zawsze

13 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Pod żadnym pozorem nie możemy jeść pędów ziemniaka. Co więc zrobić z warzywem, które ma kiełki? Kiedy możemy zjeść takiego ziemniaka, a kiedy powinniśmy go wyrzucić?

Ziemniaki są warzywem bardzo uniwersalnym, z którym możemy przygotować wiele wyśmienitych potraw, między innymi placki, kopytka, pyzy, kluski śląskie . Ziemniaki możemy również ugotować, upiec, grillować, smażyć i podać je z każdym rodzajem mięsa, rybą i wegetariańskimi kotletami.

Z ziemniaków zrobimy również pyszne zapiekanki i rewelacyjny, wielkopolski i kujawski przysmak- pyry z gzikiem . Danie jest doskonałe na obiad w upalne dni. Gotowane ziemniaki w mundurkach z twarogiem, szczypiorkiem i aromatycznymi przyprawami rozpływają się w ustach.

Pojawienie się pędów na ziemniakach jest procesem zupełnie normalnym. To właśnie z pędów powstaje młoda roślina. Im kiełki są większe, tym bardziej pomarszczony i miękki ziemniak. Dzieje się tak dlatego, że pędy pobierają żywią się warzywem. Co powinniśmy zrobić z kiełkującymi warzywami?

Czy można jeść ziemniaki z kiełkami?

Zjedzenie ziemniaka z kiełkami może nam poważnie zaszkodzić. W kiełkach znajdują się toksyny, które powodują problemy żołądkowe, a nawet poważne zatrucia.

Nie oznacza to jednak, że kiełkujące ziemniaki musimy wyrzucić . Jeśli ziemniak nie jest zbyt miękki i pomarszczony, wystarczy, że odkroimy kiełki, a warzywo grubiej obierzemy i ugotujemy. Takie ziemniaki nie mają w sobie toksyn i możemy je zjeść.

Pomarszczone, stare i miękkie ziemniaki, podobnie jak kiełki, nie nadają się do jedzenia i najlepiej je wyrzucić.

Podgnite, pomarszczone ziemniaki z kiełkami. Takie należy wyrzucić.

Źródło zdjęcia: canva/ morisfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: 5mindlazdrowia.pl, gotowanie.onet.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy