Czym przyprawić kapuśniak? Zdradzamy najlepszy przepis
Kapuśniak charakteryzuje się stosunkowo kwaśnym smakiem, który przełamywany jest słodką marchewką. Aby zupa była obłędna, warto doprawić ją liściem laurowym, zielem angielskim oraz kminkiem. Dzięki temu będzie przepyszna, a także łatwiejsza w strawieniu.
Jakość kapuśniaku bardzo zależy nie tylko od przypraw, lecz od podstawowych składników, czyli mięsa oraz kiszonej kapusty. Warto skorzystać z najlepszych kawałków boczku, a także dobrze ukiszonej kapusty.
Jeśli chcesz, aby zupa zyskała jeszcze więcej na barwie oraz aromacie, do bulionu wrzuć opaloną nad palnikiem cebulę. Warzywo dostarczy lekko karmelowego smaku, a także ciemniejszego, brązowego koloru.
Przepis na kapuśniak
Składniki:
-
400 g kiszonej kapusty
-
350 g młodych ziemniaków
-
2 marchewki
-
45 ml oleju roślinnego
-
1 cebula
-
250 g boczku
-
1 łyżeczka cukru
-
1,5 l wody
-
3 g kminku
-
1 g cząbru
-
4 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
pęczek koperku
Warzywa poza cebulą obierz ze skórki, umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Do naczynia wsadź również wędzony boczek, zalej je wodą i postaw na gazie o średniej mocy.
Gotuj wywar przez pół godziny. Dodaj do niego zmiażdżone ząbki czosnku, opaloną nad palnikiem cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, cząber i cukier. Gdy kartofle są miękkie, czas przejść do finałowego etapu.
Kapustę przepłucz pod wodą i posiekaj na mniejsze kawałki. Do zupy dodaj kminek oraz świeżo siekany koperek wraz z kapustą. Gotuj jeszcze 15 minut i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakich grzybów nie należy dodawać do rosołu. Ten tekst zdradza przepis na zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej.
Źródło zdjęcia: canva/Vrabelpeter1, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy