Czym zastąpić płyn do zmywania naczyń?
Jeśli skończył ci się płyn do zmywania naczyń, nie musisz od razu biec do sklepu. Możesz go zastąpić produktami, które z pewnością masz pod ręką. Umyte z ich pomocą talerze i szklanki będą lśnić czystością.
Detergenty, to specjalnie skomponowane środki chemiczne, które mają za zadanie ułatwić usuwanie brudu i tłuszczu z powierzchni naczyń. Jednak podobne właściwości wykazują też proste, naturalne składniki, które zwykle mamy w kuchni pod ręką.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czym zastąpić płyn do zmywania naczyń?
Jak się okazuje, by skutecznie umyć naczynia, wystarczy do ciepłej wody dodać łyżkę soli kuchennej i garść pszennej mąki. Powstały roztwór zmiękczy wodę i ułatwi zmycie resztek jedzenia. Podobne działanie wykaże też woda, w której był gotowany makaron, ryż czy ziemniaki. Sól możesz zastąpić sodą oczyszczoną, ale pamiętaj o tym, że podrażnia ona skórę. Dlatego lepiej zmywaj wtedy w rękawiczkach.
W roli środka myjącego naczynia dobrze też sprawdzą się fusy z kawy. Drobinki zmielonej kawy pomogą zetrzeć brud, a także usunąć tłuszcz. Fusami w formie papki możesz myć nawet delikatniejsze powierzchnie. Fusy ich nie uszkodzą. Po umyciu naczyń spłucz je pod bieżącą wodą, nie obawiając się o zatkany zlew.
Inne skuteczne środki do zmywania naczyń
Osad z herbaty, który pozostał na kubkach i filiżankach, możesz łatwo zmyć, jeśli użyjesz pasty do zębów. Nałóż trochę wybielającej pasty do zębów na szorstką stronę zwilżonego zmywaka i pocieraj, aż cały osad zniknie.
Ekologiczny płyn do naczyń możesz przygotować, dodając do 500 ml gorącej wody łyżkę płatków mydlanych, łyżkę sody oczyszczonej i 2 łyżki octu. Całość dobrze wstrząśnij, by mydło rozpuściło się i połączyło z pozostałymi składnikami. Ten płyn poradzi sobie z myciem naczyń, glazury, a nawet podłogi.
Pamiętaj też, że dobrze ciepła woda ułatwi mycie naczyń. Powoduje bowiem upłynnianie tłuszczu. Jeśli masz naczynia z zaschłymi resztkami jedzenia, najpierw namocz je w gorącej wodzie, a gdy przestygnie, umyj i spłucz.
Na naszych stronach znajdziesz te wiele innych, kuchennych porad. Dowiedz się np. jak dbać o lodówkę, a także jak można wykorzystać w kuchni skórkę od banana.
Źródło zdjęcia: canva/September15
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: styl.interia