Smakosze.pl
Deser bananowy w pucharkach z domowym budyniem

pixabay.com

Deser bananowy w pucharkach z domowym budyniem

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Martyna Kucharczyk

Udostępnij:

Deser bananowy z domowym budyniem to idealna przekąska, jeżeli macie ochotę na coś słodkiego lub czekacie na przybycie gości. Nie tylko pysznie smakuje, ale również świetnie wygląda! Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jedyne, co wystarcz

Przepis na deser bananowy

Poniższy przepis miesza ze sobą kilka najlepszych składników: słodkie ciasteczka, banany obtoczone w soku cytrynowym, domowy budyń, bitą śmietanę i sos karmelowy. Tej mieszance nikt się nie oprze! Jednak jeśli nie lubicie zbyt dużo czasu spędzać w kuchni, możecie dodać budyń z proszku i gotowy sos karmelowy. Mimo wszystko, zdecydowanie polecamy je zrobić samemu, ponieważ wtedy nasz deser bananowy w pucharka będzie nie tylko znacznie smaczniejszy, ale i zdrowszy!

Robiąc domowy budyń mamy całkowitą kontrolę nad składnikami. Nie dodajemy do niego żadnych sztucznych barwinków, aromatów czy innych niepożądanych substancji. Kupne budynie, chociaż prostsze w przygotowaniu, są tych składników pełne. Ta sama sytuacja dotyczy sosu karmelowego. Właśnie dlatego lepiej decydować się na domowe dodatki!

Składniki na deser:

4 - 6 czekoladowych ciasteczek kruszonych2 bananydomowy budyńsok z cytryny200 g śmietany 36%, ubitejsolony karmel

Składniki na domowy budyń:        

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukru1 łyżka cukru wanilinowego3 - 5 żółtek500 ml mlekaSkładniki na solony karmel:

4 łyżki białego cukru1/4 szklanki wody8 łyżek śmietanki 30% lub 36%2 łyżki masłaszczypta soli

Opcjonalnie:

2 łyżki soku z pomarańczy1 łyżka ajerkoniaku

Sposób przygotowania:

Domowy budyń:

Do małego rondelka wsypujemy mąkę ziemniaczaną wraz z cukrami i wbijamy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie powoli zaczynami dolewać mleka, nie przestając mieszać. Kiedy składniki się połączą, stawiamy je na małym ogniu i dalej mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. Cały czas podgrzewamy, aż masa przyjmie konsystencję gęstego budyniu. Wtedy mocno go zagotowujemy. Co jakiś czas wracamy go zamieszać, aby nie zrobiły się grudki. Po zagotowaniu odstawiamy domowy budyń z ognia.

Domowy budyń nada się także do innych deserów. Stanowi świetną bazę do tart lub tortów. Można go także zajadać wzbogaconego o kakao, czekoladę lub świeże owoce. Idealnie dopasuje się do niego też laska wanilii.

Solony karmel:

Do rondelka wsypujemy cukier i dokładnie rozprowadzamy go po całym dnie tak, aby tworzył na nim cienką warstwę. Podgrzewamy go na średnim ogniu do momentu, w którym zbrązowieje. Wtedy wlewamy wodę i energicznie wszystko mieszamy. Gotujemy przez chwilę i wlewamy śmietankę. Następnie gotujemy przez około 5 minut, a potem dodajemy masła  i soli. Mieszamy do połączenie się składników.

Deser bananowy:

Przygotowujemy czyste pucharki na lody. Z przepisu uda nam się zapełnić 4 a nawet 5. Wykładamy na ich dno pokruszone ciastka. Ciastka pokrywamy ostudzonym budyniem, który możemy dodatkowo wymieszać z sokiem z pomarańczy i ajerkoniakiem. Następnie dodajemy do deseru pokrojone banany, obtoczone wcześniej w soku z cytryny. Wszystko przykrywamy bitą śmietaną i polewamy karmelowym sosem.

A może krem bananowy?

Jeśli jesteś wyjątkowo wielkim fanem deserów bananowych, możesz także spróbować tego prostego przepisu na krem bananowy!

Składniki :

200 g serka mascarpone2 duże banany1,5 łyżeczki cukru pudru5 łyżek granoli100 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladę siekamy na małe kawałki i rozpuszczamy w wodzie gotującej się na średnim ogniu. Co jakiś czas delikatnie mieszamy. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmujemy ją z ognia i wsypujemy granolę. Następnie zostawiamy do ostygnięcia.

Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Banany obieramy i mocno rozgniatamy. Miksujemy je z serkiem do momentu otrzymania gładkiej masy.

Przygotowujemy dwa małe pucharki i nakładamy do każdego po 2 łyżki czekolady z granolą. Na to wylewamy bananowy krem. Wierzch możemy posypać kakao lub kawą oraz pozostałą granolą. Do deseru idealnie będą pasowały też świeże owoce.

Martyna KucharczykAutor

Redaktor Martyna Kucharczyk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >
Waniliowe naleśniki na maślance

Przepisy

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Czytaj więcej >