Deser bananowy w pucharkach z domowym budyniem
pixabay.com

Deser bananowy w pucharkach z domowym budyniem

Deser bananowy z domowym budyniem to idealna przekąska, jeżeli macie ochotę na coś słodkiego lub czekacie na przybycie gości. Nie tylko pysznie smakuje, ale również świetnie wygląda! Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jedyne, co wystarczy przygotować to domowy budyń! Ten deser będzie rozpływał się w waszych ustach!

Przepis na deser bananowy

Poniższy przepis miesza ze sobą kilka najlepszych składników: słodkie ciasteczka, banany obtoczone w soku cytrynowym, domowy budyń, bitą śmietanę i sos karmelowy. Tej mieszance nikt się nie oprze! Jednak jeśli nie lubicie zbyt dużo czasu spędzać w kuchni, możecie dodać budyń z proszku i gotowy sos karmelowy. Mimo wszystko, zdecydowanie polecamy je zrobić samemu, ponieważ wtedy nasz deser bananowy w pucharka będzie nie tylko znacznie smaczniejszy, ale i zdrowszy!

Robiąc domowy budyń mamy całkowitą kontrolę nad składnikami. Nie dodajemy do niego żadnych sztucznych barwinków, aromatów czy innych niepożądanych substancji. Kupne budynie, chociaż prostsze w przygotowaniu, są tych składników pełne. Ta sama sytuacja dotyczy sosu karmelowego. Właśnie dlatego lepiej decydować się na domowe dodatki!

Składniki na deser:

4 - 6 czekoladowych ciasteczek kruszonych
2 banany
domowy budyń
sok z cytryny
200 g śmietany 36%, ubitej
solony karmel


Składniki na domowy budyń:

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
3 - 5 żółtek
500 ml mleka
Składniki na solony karmel:

4 łyżki białego cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietanki 30% lub 36%
2 łyżki masła
szczypta soli


Opcjonalnie:

2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka ajerkoniaku


Sposób przygotowania:

Domowy budyń:

Do małego rondelka wsypujemy mąkę ziemniaczaną wraz z cukrami i wbijamy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie powoli zaczynami dolewać mleka, nie przestając mieszać. Kiedy składniki się połączą, stawiamy je na małym ogniu i dalej mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. Cały czas podgrzewamy, aż masa przyjmie konsystencję gęstego budyniu. Wtedy mocno go zagotowujemy. Co jakiś czas wracamy go zamieszać, aby nie zrobiły się grudki. Po zagotowaniu odstawiamy domowy budyń z ognia.

Domowy budyń nada się także do innych deserów. Stanowi świetną bazę do tart lub tortów. Można go także zajadać wzbogaconego o kakao, czekoladę lub świeże owoce. Idealnie dopasuje się do niego też laska wanilii.

Solony karmel:

Do rondelka wsypujemy cukier i dokładnie rozprowadzamy go po całym dnie tak, aby tworzył na nim cienką warstwę. Podgrzewamy go na średnim ogniu do momentu, w którym zbrązowieje. Wtedy wlewamy wodę i energicznie wszystko mieszamy. Gotujemy przez chwilę i wlewamy śmietankę. Następnie gotujemy przez około 5 minut, a potem dodajemy masła i soli. Mieszamy do połączenie się składników.

Deser bananowy:

Przygotowujemy czyste pucharki na lody. Z przepisu uda nam się zapełnić 4 a nawet 5. Wykładamy na ich dno pokruszone ciastka. Ciastka pokrywamy ostudzonym budyniem, który możemy dodatkowo wymieszać z sokiem z pomarańczy i ajerkoniakiem. Następnie dodajemy do deseru pokrojone banany, obtoczone wcześniej w soku z cytryny. Wszystko przykrywamy bitą śmietaną i polewamy karmelowym sosem.

A może krem bananowy?

Jeśli jesteś wyjątkowo wielkim fanem deserów bananowych, możesz także spróbować tego prostego przepisu na krem bananowy!

Składniki :

200 g serka mascarpone
2 duże banany
1,5 łyżeczki cukru pudru
5 łyżek granoli
100 g gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

Czekoladę siekamy na małe kawałki i rozpuszczamy w wodzie gotującej się na średnim ogniu. Co jakiś czas delikatnie mieszamy. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmujemy ją z ognia i wsypujemy granolę. Następnie zostawiamy do ostygnięcia.

Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Banany obieramy i mocno rozgniatamy. Miksujemy je z serkiem do momentu otrzymania gładkiej masy.

Przygotowujemy dwa małe pucharki i nakładamy do każdego po 2 łyżki czekolady z granolą. Na to wylewamy bananowy krem. Wierzch możemy posypać kakao lub kawą oraz pozostałą granolą. Do deseru idealnie będą pasowały też świeże owoce.

Następny artykuł