Dlaczego ciasto drożdżowe opada?
Stosunkowo często zauważasz, że twoje ciasto drożdżowe opada, niezależnie od tego, co robisz? Prawdopodobnie popełniłeś popularny błąd, który przekreśla szanse na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Mowa o otwieraniu piekarnika podczas pieczenia - wtedy nagle zmienia się temperatura i ciasto może zareagować opadnięciem.
Ciasto drożdżowe jest częstym kompanem w czasie przerwy na kawę lub herbatę, a pyszne drożdżówki ochoczo są jedzone jako szybka przekąska. Warto wiedzieć więc co zrobić, aby już nigdy żadne ciasto z drożdżami nie opadło.
Podstawą jest przede wszystkim nieotwieranie piekarnika podczas pieczenia, aby nie doszło do wahań temperatury. Warto także ściśle pilnować czasu wyrastania - jeśli ciasto zwiększy swoją objętość zbyt mocno, ryzyko opadnięcia drastycznie się zwiększa. Dobrym pomysłem jest również ograniczenie ilości dodatków, gdyż ciasto drożdżowe może utrzymać jedynie określony ciężar.
Przepis na proste ciasto drożdżowe
Składniki:
1 duże jajko
25 g drożdży świeżych
sól
75 g masła
100 ml mleka
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
Do garnka wlej mleko i podgrzej je lekko. Płyn nie może przekroczyć temperatury około 40 stopni Celsjusza, inaczej drożdże umrą. Rozpuść w nim cukier, skrusz drożdże, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż rozczyn intensywnie zacznie się pienić.
Do dużej miski przesiej mąkę, wbij do niej jajko, wsyp dużą szczyptę soli, wlej roztopione i ostudzone masło, a także gotowy rozczyn. Drewnianą łyżką wymieszaj masę, a następnie wyrób ją dłońmi. Odstaw ją do wyrośnięcia na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Gotowe ciasto możesz używać do robienia najróżniejszych drożdżowych wypieków. Jeśli chcesz upiec zwykłe ciasto drożdżowe, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35 minut.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ciasto drożdżowe według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst wyjawia prosty przepis na racuchy na kefirze z sodą oczyszczoną.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps