Dlaczego kluski śląskie nie dają się ładnie formować? Klucz do sukcesu tkwi w odpowiedniej temperaturze
Kluski śląskie są uwielbianym dodatkiem do obiadu. Doskonale pasują do mięs pieczonych i duszonych oraz wielu sosów. Jak przygotować idealne kluski śląskie? Żeby ładnie dały się formować i wyglądały elegancko na talerzach, warto zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę ziemniaczanego ciasta.
Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na kluski śląskie. Zdarza się jednak, ze mimo zachowanych dokładnie proporcji, ziemniaki nie chcą się formować w zgrabne kuleczki. Jak temu zaradzić?
Jaka jest tajemnica eleganckich i smacznych klusek śląskich?
Klasyczny przepis na kluski śląskie zawiera jedynie dwa składniki - ugotowane ziemniaki oraz mąkę ziemniaczaną. Aby jednak cieszyć się doskonałym smakiem dania, ważne jest poznanie odpowiednich proporcji . Poniżej przedstawiamy więcej szczegółów w tej kwestii.
Aby kluski śląskie nie rozpadały się podczas lepienia, należy odpowiednio dobrać ilość mąki do ziemniaków . Powinna ona stanowić 1/4 objętości warzyw . Jak najłatwiej to odmierzyć?
Po ugotowaniu warzyw na kluski śląskie, rozgnieć je za pomocą tłuczka i wyrównaj masę w garnku . Za pomocą łyżki lub noża narysuj dwie prostopadłe do siebie linie , dzieląc ziemniaki na 4 równe części. Następnie jedną z nich usuń i jej miejsce wypełnij mąką . Dodaj wyjęte ziemniaki i wyrób szybko składniki. Za chwilę z otrzymanego ciasta możesz lepić i gotować kluski śląskie .
Dlaczego kluski śląskie nie dają się ładnie formować?
Zdarzyć się może, że mimo dokładnie odmierzonych składników, masa ziemniaczana na kluski śląskie nie chce się ładnie formować . Rozpadające się i nadmiernie suche ciasto to prawdziwa zmora kucharza . Co zrobić, aby nie spotkała nas taka niemiła niespodzianka?
Przygotowanie klusek śląskich najlepiej zaplanować w niedługim czasie po ugotowaniu ziemniaków . Lekko ciepła, warzywna masa jest bardziej lepka i łatwiejsza do formowania . Dzięki temu masz gwarancję, że Twoje kluski śląskie będą miały idealny kształt .
Co zrobić, kiedy chcemy przygotować kluski śląskie z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia ? Na szczęście i na to jest rada. Do ciasta na kluski wystarczy dodać 1 żółtko lub 1 łyżkę stopionego masła . Dzięki temu nabierze ono odpowiedniej wilgotności i bez trudu da się uformować w charakterystyczne kulki .
Poznaj prosty i efektowny sposób na kolorowe kluski śląskie . Smakowity mięsny sos to idealny dodatek do klusek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Koreczki z tortilli. Szybka, pyszna przekąska na dzisiejszy mecz. Zrobisz ją w 10 minut
-
Placki ziemniaczane z ziemniaków po wczorajszym obiedzie. Nic się nie zmarnuje
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama