Smakosze.pl

Canva/Andy Dean Pgotography, Facebook/Siostra Anastazja

Przepis siostry Anastazji na szarlotkę jest niemal legendarny. Nie ma lepszego ciasta na jesień

18 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Szarlotka smakuje zawsze i o każdej porze. Jednak jesienią jeszcze chętniej po nią sięgamy. Osładza nam długie wieczory i zachwyca swym smakiem. Polecamy legendarny przepis na to ciasto od siostry Anastazji. Nie ma lepszej receptury na upieczenie szarlotki. 

Szarlotka, która czaruje smakiem

Szarlotka należy do jednych z najbardziej lubianych ciast w naszym kraju. Soczyste jabłka, wyśmienite ciasto to idealne połączenie. Jeśli jesteście smakoszami tego ciasta, to warto poznać przepis siostry Anastazji na obłędnie pyszną szarlotkę. Ta receptura jest już niemal legendarna.

Efekt zachwyca, bo ciasto rozpływa się w ustach. Do tej szarlotki wykorzystujemy szarą renetę. Ta odmiana jabłka ma charakterystyczny winno-kwaśny smak. Jest wprost stworzony do szarlotki. Zróbcie to ciasto i podajcie jako jesienny deser. 

szarlotka
Canva/Milford Hughes
chlebek bananowy

Przenigdy nie wyrzucaj dojrzałych bananów. Zrobisz z nich obłędny chlebek

CZYTAJ DALEJ

Jak upiec szarlotkę z przepisu siostry Anastazji?

Składniki:

  • 2 kg szarej renety
  • 4 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przyrządzenie szarlotki zaczynamy od posiekania masła z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną, wlewamy do mąki, dodajemy proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, warto podsypać je mąką. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. 

Teraz obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku. Wracamy do schłodzonego ciasta i połowę rozwałkowujemy. Ciasto wykładamy spód i boki blachy. Wcześniej blachę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Na cieście układamy jabłka, sypiemy na nie cynamon i cukier waniliowy.

Szarlotka od siostry Anastazji, czyli niebo w gębie

Teraz drugą część ciasta ścieramy na tarce i dajemy na jabłka. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu możemy od razu podawać. Szarlotka od siostry Anastazji jest pyszna, mięciutka i po prostu rozpływa się w ustach. 

Śmiało można powiedzieć, że to najlepsze ciasto na jesień. Z filiżanką kawy lub herbaty smakuje wybornie. Jest tak pyszna, że trudno odmówić sobie kolejnego kawałka. Polecamy ten legendarny przepis na szarlotkę od siostry Anastazji. To ciasto polubi cała rodzina. Pisaliśmy, jak w prosty sposób zrobić szarlotkę . Radziliśmy, jak przyrządzić to ciasto bez pieczenia. 

szarlotka
Canva/DAPA Images

Źródło: smaker.pl

ciasto marchewkowe

Rodzina cały czas mnie prosi o ciasto marchewkowe. Całe szczęście znam najszybszy przepis

CZYTAJ DALEJ
karkówka

Ten przepis na karkówkę dostałam od cioci. Teraz jest wielkim hitem w moim domu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >