Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego pomidory pękają na krzaku?
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 25.03.2022 22:43

Dlaczego pomidory pękają na krzaku?

Dlaczego pomidory pękają na krzaku?
Canva Prio/Miyuki-3, Getty Images

Maj to najlepszy miesiąc na sadzenie pomidorów. Ich wielbiciele twierdzą, że najlepszym okresem jest druga połowa tego miesiąca, ponieważ wtedy mija niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków. Co ciekawe, powinno się je sadzić raczej w pochmurny dzień, ale do wcześniej nagrzanej ziemi. 

Obecnie wiele osób zamiast kupować sklepowe pomidory, decyduje się je sadzić. Nawet jeśli nie posiadasz domu z ogródkiem, możesz je w prosty sposób wyhodować w doniczce. Wystarczą Ci do tylko kilka plasterków. 

Czy pękające pomidory sygnalizują ich chorobę?

Pomidory pękające na krzaku nie są dobrym zwiastunem. Chociaż nie oznaczają ich choroby, powinny być dla ciebie ostrzeżeniem. Dlaczego?

Przez pęknięcia wdzierać się mogą różne choroby, które zakażają roślinę, a co za tym idzie, przyczyniają się do mniejszych plonów. Takie pomidory mają również o wiele gorszą prezencję, przez co jest mniejsza szansa, że ktoś je kupi na targu. Wskazujemy jak dbać o rośliny, aby ich owoce były zdrowe i cale, bez brzydkich pęknięć. 

Dlaczego pomidory pękają? 

Pęknięcia najczęściej występują blisko szypułki i można podzielić na 2 rodzaje: pęknięcia koncentryczne (w kształcie koła) i takie, które biegną w dół od szypułki.

Największy wpływ na pękanie pomidorów ma wilgotność gleby. Jeśli różnice w wilgotności gleby są duże i raz jest sucha, a raz mokra, pomidory zaczynają pękać. Tak samo będzie, jeśli wilgotność powietrza będzie drastycznie skakała. Podczas deficytu wody rośliny próbują na zapas "napić się", przez co nabrzmiałe owoce zaczynają pękać. Warto więc dbać o stały poziom wilgotności.

Czy można jeść popękane pomidory?

Nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść pomidory "ozdobione" pęknięciami. Jednak, gdy tylko zobaczymy je na tych owocach, od razu trzeba je zerwać, a część z pęknięciem po prostu odkroić. Te pomidory, które mają pęknięcia koncentryczne, nie trzeba zrywać od razu - są bardziej odporne. Jeśli chcesz się dowiedzieć, czy można jeść pomidory z kiełkami w środku, koniecznie zerknij do tego materiału.

Źródło: Pixabay/congerdesign

Jak zapobiec pęknięciom pomidorów?

Istnieje kilka sposobów, by zapobiec pęknięciom pomidorów. Po pierwsze, postaraj się wybrać do uprawy takie, które nie są podatne na pękanie skórki. Są to odmiany: Baron F1, Jawor, Koneser F1, Koralik, Rumba Ożarowska, czy Tamaris F1.

W tunelu foliowym powinna być stałą wilgotność na poziomie 65%. Podlewaj pomidory regularnie, lecz małymi ilościami wody. Zadbaj, aby ziemia była stale wilgotna. Ważne, aby nigdy nie dopuścić do jej nadmiernego przelania bądź wysuszenia, pomidory tego nie lubią.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Ogrodniczy, Murator Dom

Tagi: Pomidory