Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto jeść białą rzodkiew i jak ją przygotować?
canva/Nungning20

Dlaczego warto jeść białą rzodkiew i jak ją przygotować?

30 stycznia 2022

Biała rzodkiew jest mniej popularnym, lecz bardzo zdrowym warzywem korzeniowym Warto po nią regularnie również ze względu na jej atrakcyjny, wyrazisty smak. Sprawdźcie jak ją przyrządzić i koniecznie spróbujcie.

Mylona jest często z rzepą, a kształtem przypomina przerośniętą pietruszkę. Biała rzodkiew to pyszne i zdrowe warzywo o wyrazistym i ostrym smaku. Spokrewniona z dobrze nam znaną rzodkiewką bulwa powinna nas zainteresować.

Dlaczego warto jeść białą rzodkiew?

Biała rzodkiew zdecydowanie powinna trafić do naszego jadłospisu. Warzywo to jest doskonałym źródłem antyoksydantów, witaminy C i A oraz witamin z grupy B. Znajdziecie w nim również dużo potasu, żelaza, cynku czy wapnia. Ma ono przy tym niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, więc można je jeść niemalże bez ograniczeń.

Spora zawartość błonnika, jaka zawarta jest w tym pysznym korzeniu, wspomoże pracę jelit i nerek. Regularne sięganie po rzodkiew pomoże obniżyć ciśnienie krwi. Niektóre badania dowodzą, że warzywo wykazuje także działanie antynowotworowe.

Jak przyrządzić białą rzodkiew?

Warzywo to doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Zetrzyjcie ją na tarce i połączcie z jogurtem lub majonezem doprawionym sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a uzyskacie znakomitą surówkę do obiadu.

Rzodkiew możecie także podać formie frytek. Wystarczy, że obierzecie ją i pokroicie, podobnie jak ziemniaki. Pieczcie skropione oliwą do miękkości. Do piekarnika wrzućcie również buraki i marchewkę i posypcie rozmarynem. Takie warzywa doskonale smakują w towarzystwie kotletów mielonych .

A jeśli szukacie ciekawych sposobów na przyrządzenie rzodkiewek, zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. trzy błyskawiczne przepisy na obiadową surówkę z tego warzywa oraz recepturę na pyszną kiszonkę .

Surówka z białej rzodkwi
Biała rzodkiew doskonale smakuje w surówce

Źródło zdjęcia: canva/Lesyy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy